St. MEERgroen: resultaat boomuitdeeldag en nieuwe Lincolnpark-kas

Foto: St MEERgroen aangeleverd

Bij Stichting MEERgroen gaat geen week voorbij zonder uitdagingen en verrassingen. De vorige week was geen uitzondering.

Blog Franke van der Laan:

Op maandag stonden er 4000 boompjes klaar om ingekuild te worden die de dagen ervoor waren gered. Dat was klaar in de ochtend en die middag gebruikten we om een aangemelde locatie voor elsjes te bezoeken. Die elsjes zaten op 2 na allemaal vast in het beton, maar er bleken ook 60 prachtige Japanse wijnbesstruiken te staan.

Die hebben we dus maar meegenomen en de 2e helft van de middag konden we gebruiken om in de kas in Rijsenhout de druppel irrigatie slangen van 3 (van 13) teeltvakken op orde te brengen om te kunnen zaaien vanaf 15 februari.

Dinsdag werd gedomineerd door een uitnodiging van het Danone/Nutricia hoofdkwartier naast park2020 voor een duurzaamheidsmarkt. Daar pakten we flink uit en zeker 25 mensen schreven zich in voor een hands-on dag die nog volgt.

Op deze dag begon ook de kassenbouwer met het opzetten van de kas op Lincolnpark. Daar moest we natuurlijk bij zijn. Eind van week stond het basisgeraamte. (openingsfoto)).

De kas moet er na volgende week in volle glorie staan. Wij hielden een vinger aan de pols met het planten van de wijnbessen en het eindelijk plaatsen van alle palen bij de fruitbomen. Dat proces ging op woensdag door. Leuk was dat een familie van 15 patrijzen onze bloemenweide gevonden had als foerageerplek. Dat hebben we liever dan de 13 hazen die al onze fruitbomen kaal knagen.

Op donderdag kregen we een belletje van Global Garden tuincentrum dat er weer boompjes klaar stonden. Dat kwam mooi uit voor de 2e landelijke uitdeeldag. Dus we deden 3 volle ritten met elk 1500 kg boompje in potten. Sommige daarvan waren wel 4-5m hoog.

Vrijdag was het volgende hoogtepunt van de week met weer het bedrijf Equinox met 50 mensen (en 10 begeleiders van ons) die in de Groene Weelde vooral kersenbomen, hazelaars en meidoorns konden oogsten. Vorige week waren dat er 1033 en deze week bijna 1700. Het is ontzettend leuk om met een totaal onervaren groep mensen lekker bezig te zijn en iedereen tot zijn recht te laten komen zodat niemand het meer koud heeft en geniet van het bezig zijn in de natuur. De boompjes van deze week die meestal vrij groot waren, vertegenwoordigen bij afname via de handel een waarde van tegen de 20.000 euro.

Op donderdag en vrijdag werden er al 1500 en 5000 boompjes apart opgehaald, vooruitlopend op de 2e nationale boomuitdeeldag van het seizoen. In tegenstelling tot die van 16 december kreeg deze dag veel belangstelling van pers. Dus er kwamen 400 mensen langs die samen deze week 20000 boompjes afnamen. Ook dat evenement leverde de hele dag bij iederen blije gezichten op, mede dankzij een uitgekiend inschrijfsysteem van 40-50mensen per half uur en een goed ploeg van helpers

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen