St. MEERgroen: Klimaatbeleid en bomen redden

Foto: St MEERgroen

Ecoloog Franke van der Laan vertelt in zijn wekelijkse blog over zijn klimaat- en natuuractiviteiten in Haarlemmermeer en in de regio.

Franke:

Deze week was weer lekker gevarieerd en productief! Maandag brachten we door op het Zeilfort aan de Westeinder, waar we ter voorbereiding op het bezoek van de gemeente Aalsmeer als eigenaar op 5 februari willen laten zien hoe het fort er volgens onze methode mooi uit komt te zien.

Een jaar lang was ons verboden door allerlei rechtszaken dat we iets aan het beheer (vooral bramen) mochten doen. Het zag er dan op de meeste plaatsen, na een jaar verwaarlozing, niet meer uit. Deze maandag hebben we een derde van het fort met de bosmaaier gemaaid en de bramen afgeharkt. Dat leverde ca 10 m3 op en daarnaast was er nog tijd om een paar honderd boompjes uit te steken.

Op dinsdag hadden we een meerbomen dag ingepland in het Groene Carre Zuid, in de daar door ons ontwikkelde duinvallei. Voordat we daar met Nldoet gaan maaien om de parnassia en orchideeën weer mooi uit te laten komen, halen we daar eerst de zaailingen weg. Dat leverde in een dag met 4 mensen 600 elzen en 500 berkjes op.

Woensdagmorgen ging de oogst in de bomenhub de grond in en spendeerden we de rest van de dag in Eindhoven. Daar organiseerde het Nationaal Klimaatplatform een burgerraadpleging over wat er in het klimaatbeleid van 2025 tm 2035 moet komen. Daar hebben we wel ideeën over…
Helaas waren de enige thema ‘s: consumeren, eten, reizen en wonen. Daar zit dus impliciet achter dat we alleen maar meer willen reizen, etc met en beetje minder extra uitstoot. Dat pappen net nathouden gebeurt al 50 jaar en zit ons niet lekker.
Het gaat er juist om dat de CO2 uitstoot, die al 40 jaar boven het niveau zit wat het ecosysteem kan bufferen. Met 35 mensen hebben we daar overlegd en er kwam met pijn en moeite een 5e thema over ecologie.,.. maar of onze inbreng het tot in het klimaatbeleid gaat halen…… we gaan het zien.

Op donderdag was er dankzij het mooie weer voor de 4e keer deze week tijd om boompjes te oogsten. In Kalorama deze keer: met 4 mensen 930 stuks. In de avond waren we uitgenodigd om een lezing te geven bij de Rotaty van Schiphol. Daar kun je zaadjes planten bij mensen met een groot netwerk en een gevoel voor maatschappelijke betrokkenheid.

Vrijdag waren er 2 bomenacties. De reguliere op Meermond waar we een paar honderd bitter- en waterwilgen konden scoren en in de middag de klapper van de week. Het bedrijf Equinox die met 50 mensen in een bus kwam om een middagje dagje kersenbomen, meidoorns en hazelaars te redden in de Groene Weelde. Die middag leverde meer dan 1000 en vooral vrij grote bomen op. Iedereen was enthousiast en men heeft veel geleerd over ecologisch beheer. Volgende week komt er nog zo’n groep.

Op zaterdag hebben we de laatste 30.000 bollen geplant in het Sorghbsoch en wat stormschade opgeruimd (foto).
En op zondag was de uitwaaier van de week met een tocht door Rotterdam en omgeving om allerlei potentiële oogstplekken te inventariseren op mogelijkheden.

Voor waar geen slechte week met tegen de 4000 geredde boompjes.

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen