Fietspad aan oostkant Badhoevedorp heet voortaan A9om!pad

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

BADHOEVEDORP – Het fietspad aan de oostkant van Badhoevedorp heeft sinds kort een naam: het A9om!pad. Het fietspad gaat vanaf de Dellaertlaan naar de Oude Haagse Weg bij de Nieuwe Meer en vandaar alle kanten op via het regionale fietsnetwerk.

Het fietspad kwam er vooral door de jarenlange inzet van meerdere  betrokken Badhoevedorpers zoals Erik Hoogenboom, Henk Schaap, Philip Helmer, Paul Teunissen, Vincent Haaker en Wijnand Uitman.

Waarom heet het fietspad zo?
Wethouder Mariëtte Sedee opende het fietspad in mei 2022. Het nieuwe fietspad had bij de opening nog geen naam. We vroegen de eerdergenoemde betrokken Badhoevedorpers een naam voor het pad te bedenken. Zij bedachten de naam: A9om!pad. Zij vertelden ons waarom ze voor deze naam kozen.

“Het begon met allemaal acties midden in de jaren ’60 om de A9 om te leggen. Met het uiteindelijke succes van de laatste actie; de A9om!  De naam kozen we aan de ene kant omdat het fietspad om/onder de A9 gaat. Een andere reden is omdat veel mensen in 2005 hun sleutels inleverden in de tonnen van de A9om! sleutelactie. En de A9om! poster achter het raam ophingen. Deze mensen zullen zich in de naam herkennen. En het doet recht aan alle vrijwilligers, waaronder Piet Bouwhuis en Luutse Brouwer die ook waren betrokken bij de actie. Op YouTube staan nog een leuk fotofilmpje over de sleutelactie, waar we met een grote dorpsdelegatie en wethouder Bezuijen de duizenden sleutels aanboden aan de provincie’.

Een bijzonder fietspad
Het A9om!pad zou je zelfs, met een beetje overdrijving, avontuurlijk en slingerend kunnen noemen. Heel anders dan bijvoorbeeld het rechte pad langs de Hoofdvaart.

Onder het viaduct is een bijzonder lichteffect gecreëerd door reflecterend water in de bassins. De pilaren van verschillende vormen en afmetingen doen denken aan (het middenschip van) een kathedraal. Als de zon door de kolommen schijnt, speelt het licht als het ware een spel. Fietsers beleven het licht op verschillende momenten van de dag telkens anders. Als de zon onder is, is er elektronische verlichting. Zo is het er zowel overdag als ’s avonds veilig en prettig fietsen.

Ook ligt een ecologische verbinding voor planten en dieren vanaf het Amsterdame bos via de golfbaan naar het de oude onderdoorgang van de A9 bij het fietspad.

Bijzonder en wisselend licht onder viaduct (foto: AW groep)
Cookieinstellingen