Juni 2022 maand van de Ringvaart, een vaart om door een ringetje te halen #1

Met veel plezier besteedt de redactie van Haarlemmermeer.nieuws.nl gedurende de maand juni 2022 de nodige aandacht aan de Ringvaart én aan bijzondere locaties die vlakbij de 63 kilometer lange vaart zijn gelegen. We beginnen onze rondreis in Nieuwe Brug en gaan vandaar uit eerst in westelijke- en al snel in zuidelijke richting naar Vijfhuizen.

Productie diverse artikelen Nieuws.nl redacteuren Wim Meijer en Charles Duijff, die ook verantwoordelijk zijn voor het foto- en filmmateriaal.

Artikel 1:  Van Poldercrash tot Fort bij Vijfhuizen

Wat meteen confronteert wanneer je Nieuwe Brug aan de Ringvaart bereikt is de grote ganzenfamilie, die regelmatig het verkeer uitdagen. Hieronder een voorbeeld van verkeers overschrijdend gedrag.     Neemt men komend vanaf Zwanenburg langs de Ringvaart links de afslag naar de Kromme Spieringweg, dan treft men meteen het monument opgericht na de poldercrash in 2009 van een Turks vliegtuig (zie openingsfilmpje) Deze locatie is ook populair bij vliegtuigspotters, omdat de start- en/of landingsbaan daarvan in het verlengde ligt… Er is een kleine parkeerplaats voor enkele auto’s.Richting Vijfhuizen

Vervolgen we onze weg in zuiidwestelijke richting dan bereiken we al snel VijfhuizenWaar na het benzinestation een wegwijzer ons leidt naar het Fort bij Vijfhuizen. De beheerder daarvan maakte me attent op het feit dat veel  gesproken wordt over fort Vijfhuizen, maar het moet echt zijn: Fort bij Vijfhuizen Het Fort bij Vijfhuizen is gelegen in een prachtige omgeving, waar menigeen nu en dan broodnodige rust ervaartBij het fort bevindt zich ook een terras waarmee kan eten en drinken. Ook binnen is een restaurant te vinden Bekijk filmpje  hieronder

Kunstenaars maken gebruik van de ruimten in het fort en er is bovendien een destilleerderij

Hieronder een metalen gebouw bij het fort, waar nu en dan van kunst en muziek kan worden genotenDe houten huizen op het fortterrein werden gebouwd door het beheer van het fort en doorverkocht om het onderhoud van het fort te kunnen waarborgen Er is een bijzondere wandeling mogelijk rond het fort (zie ook eerder filmpje in dit artikel) Onderstaand ziet u een pad aangelegd met grafstenen. Deze stenen zijn afkomstig van begraafplaatsen waar de huur van graven, meestal voor 20 jaar, niet werd verlengd. De graven worden in dat geval geruimd. Familieleden schonken de stenen voor aanleg van het pad hieronder, waardoor toch een herinnering aan de overleden personen blijft bestaan. Soms worden er nog bloemen gelegd.Hieronder de bevindingen van bewoners uit de omgeving, die wekelijks het fort bezoeken, alleen al vanwege de rust!

Blijf de artikelen volgen over de Ringvaart! Veel plezier ervan! Gezellig spel bij 1 van de houten huizen.

 

Cookieinstellingen