Ecoloog Franke van der Laan vertelt wekelijks in zijn blog over het natuurbeheer op diverse plaatsen in Haarlemmermeer.
Deze week was de bouwvakvakantie afgelopen en kwam onze tegelvoorziening weer op gang. Twee ladingen van 10 ton 50x50 cm tegels werden op het Lincolnpark gedropt. Van de stenen die daarbij kapot vallen bouwen we een verticale tuin. De hele tegels gebruiken we voor paden in de kas en de tuin. Een verticale tuin is misschien een onbekend concept maar het is in deze tijd van het betegelen van tuinen best relevant. Door het betegelen van tuinen is het zomers extra heet, in de winter leidt regenval tot extra overstromingen en ook voor de biodiversiteit is het niet best. Dus daarom willen we stimuleren dat er zoveel mogelijk tuinen onttegeld worden. Hoe kun je dat beter promoten dan door te laten zien wat voor mooie bloeiende verticale tuinen je daarmee kunt maken? Puin en stenen zijn allereerst droog en kalkrijk. Daarop groeien mooiere bloeiende soorten dan de brandnetels, gras en distels die vaak domineren op de voedselrijke Nederlandse bodems. We hebben het dan over vetplanten, wilde marjolein, toortsen, klaprozen etc. Het puin en de tegels verwerken we uit het zicht onder de grond. Daar bovenop komt een laagje zand met wat compost en fijn gebroken puin. Meer hebben die soorten niet nodig en om dat er weinig voedsel is, is het ook weinig werk om bij te houden. Om het aan de buitenkant extra mooi te maken planten we de soorten tussen half ingegraven dakpannen en natuurstenen. Zo wordt het een waar natuurkunstwerk. Een speels element zoals een rioolpijp waar kinderen doorheen kunnen kruipen helpt ook en er overheen net als een wandel- en beheerpad. Op Lincolnpark groeide deze week op die manier onze 20 m3 natuurmuur weer een flink stuk. De meeste voortgang hebben we gemaakt met een veel grotere verticale tuin op het C- Beta terrein van wel 100 m3: Die is 3 m hoog, 3 m breed en 30 m lang. Alleen daarin hebben we al 1.500 dakpannen verwerkt ( foto). 2/3 van beide tuinen is nu klaar. Wordt vervolgd en ze gaan mooi bloeien.
Andere activiteiten van deze week
Deze week culmineerde een proces waarin een groep betrokken vrijwilligers meer wil gaan bijdragen aan de organisatie. Het idee is om het Lincolnparkproject als voorbeeld project te gaan runnen en te promoten om meer mensen te betrekken bij dit project en de MEERGroen werkwijze en resultaten. Alle initiatieven om meer mensen te inspireren zijn welkom! Laten we zien wat het wordt.
Eén van de initiatieven daar dat al lekker begint te lopen, is de verkoop van groentepakketten in de vorm van een abonnement.
Op zaterdag was het jaarlijkse GroenDoenPlein. Dit jaar was deze markt in Lisse. Dit evenement wordt georganiseerd door de Groene Uitdaging samen met de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Daar stonden we voor de 3e keer met een infokraam en de mogelijkheid om insectenhotels te maken. Mooi meegenomen was om de relatie met de gemeente Teylingen aan te halen over het vlottrekken van het beheercontract over 2024 van onze projecten wat al 12 maanden in het slop zit.
De rest van de week was het weer volop oogsten, wieden en maaien. Dat gaat door tot half oktober want dan begint het bomenseizoen. En voor dat meerbomen.nu seizoen zijn we reeds met de eerste voorbereidingen en cursussen aan de gang gegaan en dat lijkt nu ook op gang te komen in Frankrijk als 5e land.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024