Appeltje voor de dorst: 600 appelbomen gered

Foto: St MEERgroen

Vorige week kregen we via de meerbomen.nu actie de gelegenheid om 1.000 appelbomen te redden, die anders versnipperd zouden worden. Deze bomen stonden bij een fruitkweker in Wognum bij Hoorn waar de bedrijfsvoering ging eindigen.

Blog Franke van der Laan

Samen met 20 andere geïnteresseerden zagen we kans om er ca 600 mee te krijgen. Het waren Goudrenetten en Elstars van een jaar of 5 oud. Er stonden nog veel meer bomen maar die waren 10, 15 of 20 jaar oud en te groot om te verplanten.

Zelf kregen we er 130 mee in 2 ritten met 2 aanhangers want bomen van 5 jaar oud zijn nl al vrij volumineus. We kunnen er 80 planten in onze boomgaard op Lincoln park en 150 in het nieuwe deel van de Pabstlaan dus met 130 waren we er nog niet. Deze week zijn we nogmaals naar Wognum gereden en kregen we er nog eens 170 mee (foto). In totaal dus 300. Twintig stuks daarvan zijn bij de kas in Rijsenhout geplant en 4 stuks in de Kohnstamm bloemenweide ter aanvulling van 7 bestaande fruitbomen aldaar.

Ook in de andere projecten gebeurt er van alles.

Lincolnpark

Op het Lincolnpark werd er door Dura Vermeer en de gemeente gewerkt aan de verharding van het pad waarmee we ons binnen ons terrein kunnen verplaatsen. Dat werd een hele operatie met het uitgraven van klei, het opbrengen van gebroken puin ( 100 m3?), dat vervolgens vast walsen, daarop weer zand (40 m3?) en daarop weer zo’n 200 stelconplaten van 2 x 2 m van elk 1.200 kilo plaatsen, maar dan heb je ook wat.

Insectenhotel

In Heemstede hebben we bij De Luifel, het welzijns- en cultuurcentrum van Heemstede, een insectenhotel geplaatst. Dat hotel hebben de personeelsleden van De Luifel zelf helpen maken voor de winter maar nu in het voorjaar is het een mooie tijd om het te plaatsen. Het is geplaatst pal voor de ingang als natuurmarketingactie om mensen het verschil tussen honingbijen die steken en wilde bijen die niet steken te leren en om weer een beetje biodiversiteit terug te winnen, want wilde bijen lijden teveel van het gebrek aan bloemen en het teveel aan spuiten en honingbijen.  Sassenheim

De maandelijkse actie in Sassenheim ging deze week richting De Horsten. Daar zijn de aldaar geplante bolletjes van 2 jaar geleden nu ongeveer uitgebloeid en konden we voor het eerst gaan maaien en kleefkruid ruimen. Ook een bezoek aan het in maart geplante klimaatbos bij de oude vuilnisbelt (Menneweg) staat op het programma en de planning van een extra bloemenweide. Verheugend was dat de groep nu was uitgebreid van 3 naar 15 mensen. Dus waren we om half 2 i.p.v. om 5 uur klaar en iedereen genoot van de 60.000 bloeiende bollen en het mooie weer.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen