Franke van der Laan: Meer bomen-actie nu ook in Duitsland

Foto: St MEERgroen

Wekelijkse column Klimaatburgemeester Haarlemmermeer: Deze week was behoorlijk regenachtig. Een deel van die regenachtige dagen hebben we nuttig gemaakt in onze kas van 10.000 m2 in Rijsenhout.

Afgelopen jaar hebben we van de 8000 m2 die we potentieel daar van mogen ontginnen al 2200 m2 in cultuur gebracht waarvan in december al 1800 m2 en deze week hadden we hulp van de hele ploeg van MeerBomenNU. Deze groep vierden er hun nieuwjaarsreceptie maar natuurlijk niet zonder een ‘handen uit de mouwen activiteit’. Al met al is er in deze week weer 900 m2 toegevoegd.

Ook waren er nog 3500 boompjes van vorige week overgebleven die nog niet geteld en gesorteerd waren. Die klus nam een dag in beslag. Dat nam meer tijd dan het wegwerken van het achterstallig beheer in de tuin van Den Burgh.

De campagne om 3,6 miljoen bollen te redden die anders weggegooid zouden worden, kwam deze week op stoom, maar helaas op het moment dat de bollen niet meer goed waren. Dus 10 belangstellenden die bijna een miljoen bollen wilden planten moest we toch teleurstellen. Dat moeten we volgend jaar ruim voor kerst afronden.

Uitbreiding meer bomenactie Duitsland

Wat er deze week ook los kwam, was een uitbreiding naar Duitsland. Daar gaan we op 23 en 27 januari op twee plaatsen proberen de burgers, landeigenaren, pers en de politiek te betrekken bij de mehrbaeume.jetxt aanpak. Het zou mooi zijn als de actie in Duitsland ook gaat aanslaan.

Op 4 februari komt er in de aanloop naar de provinciale verkiezingen ook een politieke bomenactie. Dan gaan de partijen confereren en die willen zich vast allemaal profileren op biodiversiteit en klimaat. Dat kan nog leuk worden.

Op zaterdag 14 januari stond Friesland op het programma voor een oogstbegeleiderscursus en dit vindt plaats op een speciale plek: in een Robinia bos. Robinia’s zijn bomen die tropisch hardhout kwaliteit leveren (d.w.z. 25-30 jaar ongeschilderd buiten kunnen liggen). Het is schandelijk hoe we met boter op ons hoofd de tropische regenwouden leeg kappen. Dat bos en die soort zou een rol kunnen vervullen in het nemen van de verantwoordelijkheid om zelf dat hout te produceren en pas te gebruiken als we er genoeg van verbouwd hebben. Robinia’s zijn een acacia soort met ook heel veel bloemen en dus nectar en stuifmeel. In die regio in Friesland staat 500ha Robiniabos. Wij werkten in het bos van Boerbos van 10 ha, waarvan we 0,5 ha ontdaan hebben van wortel-opschot van Robinia. Boerbos is ook bezig dit bos uit 1996 selectief te dunnen en de vrijkomende plekken als voedselbos in te richten. Al met al was het ondanks de hele dag stromende regen een inspirerende dag. En mede omdat in het Sorghbosch de vaste ploeg ook 20,000 bolletjes heeft geplant onder dezelfde omstandigheden (openingsfoto)

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen