Start Lincolnpark-werkzaamheden: toekomstige uitvalsbasis Stichting MEERgroen

Foto: St. MEERgroen

In maart maken we de eindspurt met betrekking tot de meerbomen.nu actie. De bomen gaan er zo langzamerhand in duizelingwekkend grote aantallen in en uit.

Wekelijks blog Franke van der Laan:

Elke dag komen er aanhangers of vrachtwagens. Deze week gingen 3 of 4 aanhangers naar Groningen, Utrecht en Noord Holland met tussen de 3.000 en 5.000 boompjes. Maar ook het oogsten en verzamelen van bomen gaat prima: afgelopen weekend 20.000 vlinderstruiken, tussendoor 10.000 bomen uit Heemstede, een vrachtauto uit Duitsland die er 15.000 komt brengen en zo gaat het maar door. In de Park 2020 bomenhub zijn er nu ca 120.000 binnengekomen en er zijn er al 70.000 verdeeld.

Toch was deze bruisende activiteit niet het hoofdthema van deze week. Dat hoofdthema was dat na 8 maanden papierwerk en vergaderen, de schop en een graafmachine de grond ingingen op het Lincolnpark: onze toekomstige uitvalsbasis. (zie ook artikel-link onderaan)  De schoppen waren van ons en de graafmachine van Dura Vermeer. Die groef een geul uit waar het pad over de hele lengte van het terrein van 200 x 50 m ging. Ook werd er een stroomkabel en waterleidingen aangelegd. De geul werd ingevuld met gebroken puin als basis voor stelcon platen.

Windsingel

Wijzelf focusten deze week op het ecologisch aantrekkelijk maken van het terrein. Omdat het een volledig kale vlakte is waar de wind flink kan spoken, kun je daar geen groenteteelt en een boomgaard zetten. Dus het eerste wat wij deze week deden, was met 20 mensen een windsingel van 4 m breed en 500 m lang om het terrein aanleggen bestaande uit 3.000 bomen en boompjes.

Deze week hebben we vooral gefocust op het planten van de grote exemplaren (een stuk of 1.000 van 2-6 m lang) en daartussen hebben we al 2.000 kleine exemplaren geplant. En we zouden MEERGroen niet zijn als we niet de kans aangrepen om maximale biodiversiteit te verzorgen door zeker 40 of 50 soorten aan te planten: klein, groot, bloeiend, altijd groen, bes dragend, etc. Het wordt iets heel moois (foto: impressie) Dat aanplanten deden we in een dichtheid van 3-4 boompjes per m2 zodat de begroeiing snel winddicht wordt. Volgende week op 8 maart planten we er nog 2.000-4.000 bij en dan kan de natuur zijn deel gaan doen.

Ook de NLDoet projecten op 10, 11, 16 en 21 maart en nog 3 dagen daarna, werpen hun schaduw vooruit. Inmiddels hebben zich meer dan 400 deelnemers ingeschreven voor in totaal 19 projecten.

Boomuitdeeldagen

Vlak na NLdoet komen ook de boom-uitdeeldagen. Drie dagen in totaal. Op elk van die dagen willen we 5.000-20.000 boompjes uitdelen en verwachten we honderden tot duizenden belangstellenden die op gratis boompjes af komen.

Helaas is Nederland wel heel erg geïnteresseerd in het scoren van gratis boompjes, maar helpen om die boompjes te verzamelen laat men graag aan een ander over. Die balans moet nog wat rechter worden getrokken. De Hoofddorpse bomenhub is goed gevuld maar in Aalsmeer en Sassenheim stonden nog maar een paar soorten en niet meer dan 4.000 stuks. Dus deze week hebben we die aantallen wat recht getrokken. Nu staan er 30 soorten in Aalsmeer (13.000 stuks) en in Sassenheim een ongeveer gelijk aantal.

OPROEP Lees onderstaand artikel

Lincoln Park nabij de Meerkerk: Plant je eigen boom!

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen