Genieten op 1000 manieren

11 aug , 10:06 Blogs en columns
vrijheidsdreef3
Charles Duijff

We leven in een jachtige  tijd. Het halve leven draait om geld verdienen. Veel mensen werken daarom alleen voor geld in banen waar ze niet echt gelukkig van worden. Om die reden lijken vakanties excessief belangrijk te zijn geworden: een manier om weg te komen van het dagelijkse bestaan.

Blog Franke van der Laan

Eigenlijk is dat heel verdrietig. Eigenlijk zou iedereen moeten streven naar een werk- en leefplek waar je blij van wordt en van geniet. Het meest verdrietige van die korte termijn focus op geld verdienen is dat dit streven lijkt te leiden tot een wereld die onleefbaar wordt op middellange en lange termijn.

Met name de klimaatontwikkelingen laten dat duidelijk zien, maar ook het effect van pesticiden en indirecte effecten als overgewicht, ruimtegebrek, migratie en politieke spanningen over hulpbronnen hebben extreme serieuze vormen aangenomen.

Het lijkt wel alsof we als samenleving massaal achter korte termijn prikkels aan rent. Of dat nu muziek, voetbal, mode, sociale media of vakantie heet om maar niet te hoeven denken aan wat echt belangrijk is.

Want waar draait het nu om in het leven: ik denk gezondheid, respect en de wereld achterlaten als een betere plek voor wie na ons komt. In met name het laatste gaat het grootscheeps mis.

MEERGroen probeert te laten zien dat het anders kan en moet. Het draait niet alleen om de mens en om consumeren: de mens is onderdeel van het hele ecosysteem en de ongezonde focus op alleen de mens en geld maakt dat dat prachtige systeem wat in miljoenen jaren opgebouwd is, in elkaar stort. Meer dan een miljoen jaar was de mens onderdeel van dat ecosysteem. Al onze geestelijke- en fysieke vermogens zijn daarop ingesteld. Tegenwoordig lijkt genieten te bestaan uit op een terras zitten of dansen bij al of niet keiharde muziek of showen met mooie kleren, een auto of een huis dat door iemand anders gemaakt is.

MEERGroen staat voor genieten van wat jezelf hebt gemaakt of bereikt en genieten van de unieke soorten en eigenschappen die er overal om je heen te vinden zijn. Het is niet voor niets dat iets wat je zelf geteeld hebt lekkerder smaakt dan wat je in de winkel koopt. Dat is een vorm van eigenaarschap en voldoening. Veel dingen waarvan wij  genieten en waarvan we hopen dat meer mensen die ook gaan ontdekken staan in het videoverslagen op youtube-kanaal st.meergroen die we elke 1- 2 maanden maken, bv. onderstaand filmpje.

De week in vogelvlucht

Een groot deel van de week in de zomer wordt bepaald door de onvoorstelbare groei in onze 2 ha tuinen en kassen. De niet gewenste soorten moeten gewied worden en de gewenste soorten kunnen geoogst worden. In deze zomertijd is de productie het hoogst. Elke dag oogsten we wel 100kg. Op maandag waren dat 30 soorten tomaten, druiven, perziken, komkommers pompoenen en courgettes uit onze kas in Rijsenhout, bonen en prei uit Park 2020, bieten en uien (zie het geniet filmpje!) uit Lincolnpark en bramen uit de Nanninga tuin. Al die oogst moet ergens heen. We hebben contact met een nieuwe grote klant in Amsterdam die bijna 100 kg afnam. Dinsdag ging de oogst weer door en was gelukkig onze biologische marktkoopman terug van vakantie. Die ging met 30 kratten weer op pad waaronder ook aardappels, uien, goji bessen, frambozen, peper, tomatillios, postelein, wortels, spinazie, palmkool en nog 20 andere producten. Na het oogsten was het hard nodig de tomatenplanten die elk week 50 cm groeien en op elk blad een nieuwe zijtak maken weer in te tomen en op te binden. Dat nam voor 800 planten de hele dag in beslag. Toen hadden we het met groente wel gehad en ging de focus naar bloemenzaden. Daar zijn we 120 kg van aan het verzamelen om 6 ha nieuwe bloemenweides te kunnen aanleggen. Inmiddels hebben we ca 80 kg en elke week rijpen er nieuwe soorten af.  Zo hebben we al meer dan 50 soorten verzameld. Na drogen en zeven worden die koel opgeslagen om half september te kunnen inzaaien.

Veel mensen komen ook weer een beetje terug van vakantie. Dus de overlegjes over allerlei nieuwe ontwikkelingen beginnen weer op gang te komen zoals over het plan om 100 ha klimaatbos te realiseren, om gebouwen in levend groen in te pakken en om een Tv-programma te maken met SBS6. We sloten de week af met een bijzondere groep vrijwilligers: het 4e jaar dat een groep studenten van een Studentenvorps uit Amsterdam 3 dagen maatschappelijke inzet gaat tonen tijdens hun ontgroeningsperiode. Vergroenen tijdens ontgroenen dus! Op zaterdag werd er gesnoeid, aardappels gerooid en bonen geplukt en op zondag vooral bramen geplukt (en gegeten). Die groep die 2 weken lang vernederd, uitgehongerd en uitgescholden wordt heeft met de 3 dagen werken bij ons de hemel op aarde gevonden. Waarom dat onderdeel is van de ontgroening van mensen die later vooral managers, directeuren en ministers worden is mij een raadsel. Zo geef je niet het goede voorbeeld! Je kunt ze beter leren hoe je het samen leuk maakt en er samen van kunt  genieten. Misschien is dat weer indicatief voor hoe de menselijke geest en onze cultuur in elkaar zit.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2025