Bomenkap Quatrebras gepland in zomer

Foto: Illustratie: Concept tekening definitief ontwerp Park Quatrebras – Copijn landschapsarchitecten

Tot 22 mei kunnen inwoners een zienswijze indienen op de kapvergunning voor in totaal 448 bomen in het werkgebied Quatrebras in Badhoevedorp.

De gemeente verleende de vergunning op 10 april jl. Via de website van de gemeente kan de vergunning worden ingezien. Het kappen zelf zal in de zomer plaatsvinden. Er is een ontheffing verleend inzake de Flora- en faunawet, waarbij zorgvuldig is gekeken of in en nabij het werkgebied beschermde flora en fauna voorkomen en of deze met de ingrepen worden aangetast.

Reigers en vleermuizen

Vanwege het broeden van reigers en de aanwezigheid van beschermde vleermuizen, moet het kappen in de zomer gedaan worden. In het gebied zijn zes paarverblijven van de beschermde ruige dwergvleermuis aanwezig. De kap moet plaatsvinden voorafgaand aan de kritische periode dat deze beschermde vleermuizen paren. Het paren van de ruige dwergvleermuizen begint half augustus. In het gebied zijn ook veel reigers aanwezig, die vroeg broeden, in de periode april-juni. De kap moet ná dit broedseizoen voor reigers plaatsvinden. Daarom moet de kap plaatsvinden in de periode juli-half augustus 2017.

Park

Vanaf april 2018 zullen in dit gebied woningen worden gebouwd. Met de opbrengsten van nieuwbouwwoningen in de nieuwe woonwijken Quatrebras en Schuilhoeve, woningen in het centrum en bedrijven in Lijndenhof, is een deel van de financiering van de omlegging van de snelweg mogelijk gemaakt. In de nieuwe wijk Quatrebras wordt een park ontwikkeld voor het hele dorp.

Gebruikswaarde

Park Quatrebras omvat een deel van het huidige wandelbos en het voorzieningengebied. Door de aanleg van het nieuwe park en de veranderingen in het voorzieningengebied zal de gebruikswaarde van het hele gebied volgens de gemeente sterk toenemen. Het Definitief Ontwerp (DO) voor het park en het voorzieningengebied (zwembad Sporthoeve, dorpshuis, Rietveldschool, Tennisvereniging) is eind 2016 in concept afgerond. Er ligt nu een ontwerp voor een nieuw park met veel meer gebruiksmogelijkheden dan het huidige wandelbos.

Planning

De huidige planning voorziet erin, dat in het tweede en derde kwartaal van 2017 de vijver wordt gedempt en het eerste woongebied – ten noorden van de A9 – bouwrijp zal worden gemaakt. (Bron: gemeente Haarlemmermeer)

Cookieinstellingen