Zuidelijkste dorpen Haarlemmermeer gaan strijd aan tegen komst windmolenpark

Foto: Wim Meijer Fotografie

HAARLEMMERMEER – De dorpsraden van Abbenes, Kaag-Buitenkaag, Weteringbrug en Lisserbroek staan kritisch tegenover het plan om vijftien windmolens in het zuiden van Haarlemmermeer te plaatsen.

Het windmolenpark is, samen met het zonnepark in Zwanenburg, onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES). De bewoners werd afgelopen week gevraagd mee te praten in de vorm van een zogenoemde ‘Verrijkingssessie’ van de gemeente, maar volgens de dorpsraden is dat schone schijn.

“Dit gesprek had voor het aanwijzen van het zoekgebied moeten plaatsvinden”, vertelt Bas van Eerden van de dorpsraad in Abbenes. Hij doelt hiermee op het zoekgebied waarbinnen de gemeente kijkt naar een locatie voor de vijftien windmolens. De dorpsraden zijn voornamelijk niet te spreken over hun rol in het proces van de gemeente. “Eerst wijzen ze een zoekgebied aan en daarna mogen wij pas meepraten. Op die manier hebben wij vrij weinig te zeggen.”

Wethouder Jurgen Nobel wijst de dorpsraden in het Haarlems Dagblad er echter op dat er nog formeel besluit is genomen: “Er is een zoekgebied en later wordt een beslissing genomen. In de tussentijd gaan we overleggen met de dorpen en een enquête houden om het draagvlak te peilen. Daar kan uit blijken of men geen windmolens wil, vijftien of iets ertussen. We willen de voors en tegens in kaart brengen.’’

Maar uit een rondgang onder de inwoners van de dorpen blijkt dat er weinig draagvlak is. Uit een enquéte op de dorpswebsite van Abbenes blijkt dat maar 11% voor de komst van de windmolens is, een andere 9% laat weten een voorkeur te hebben voor een zonnepark. Maar ruim tachtig procent van de ondervraagden geeft aan dat voor beide opties een andere locatie gezocht moet worden.

Klik HIER om verder te lezen bij en voor de reportage van mediapartner NH Nieuws.

Reacties