Hoofddorper Miquel Castelen wint Tulip Bowl met Crusaders

Links met bal running back Miguel Castelen
Foto: picksix

Zaterdagavond 1 juli veroverde Amsterdam Crusaders de nationale american football titel.

Dat gebeurde met onder meer Hoofddorper Miquel Castelen in de gelederen. De 28 jarige running back had vooral in de eerste twee kwarten een groot aandeel in de terreinwinst van zijn team. Quarter back Ray Keith stuurde de rappe loper meerdere keren met de bal op weg wat nieuwe eerste pogingen (first down) opleverde.

Gelijk bij half time

Amsterdam Crusaders startte als favoriet maar kreeg zeker voor de rust (half time) onvoldoende greep op de taaie Rotterdamse tegenstander. Na twee keer 15 minuten zuivere speeltijd stond een gelijke score van 7-7 op het scorebord. De ruim duizend enthousiast meelevende supporters – in groen dan wel rood gestoken Rotterdamse en Amsterdamse aanhang zat gebroederlijk door elkaar heen – zagen een sensatie in de lucht hangen. Waar Crusaders de Trojans in de reguliere competitie moeiteloos opzij had gezet, kwam de ervaren machine van vertrekkende coach Winston Ronde lange tijd niet op gang. Sterker nog: de eerste drive na de pauze bracht de Trojans op voorsprong. Omdat het punt na touchdown (PAT) niet werd verzilverd bleef de ploeg op 13 punten steken.

Superieur

Het antwoord van Crusaders liet uiteindelijk toch niet lang op zich wachten. Via 14-13 en 21-13 liep de favoriet uit naar een overtuigende 33-13 zege. Nadat de ploeg zich eerder op Europees niveau al had bewezen, bleek in het Yanmar stadion in Almere, nogmaals de superioriteit van de hoofdstedelingen in het Nederlandse american football. De titel, in american football termen de Tulip Bowl genoemd, prijkt ook voor 2017 weer achter de naam Amsterdam Crusaders.

Reacties