Nieuwe terminal Schiphol geïnspireerd op versie uit 1967

Foto: KAAN Architecten

Schiphol heeft het ontwerp gepresenteerd van de nieuwe terminal, die in 2023 de deuren gaat openen. Het winnende ontwerp van het Rotterdamse KAAN Architecten is geïnspireerd door de oorspronkelijke terminal van Schiphol Centrum die in 1967 in gebruik werd genomen.

De nieuwe terminal is een uitbreiding van de bestaande terminal en wordt aangebouwd aan vertrek en aankomst 1. Schiphol houdt hiermee vast aan het ‘één terminal concept’ dat sinds 1967 wordt gehanteerd. “Dit ontwerp sluit aan bij het DNA van Schiphol. Dat is de belangrijkste reden waarom de jury voor dit ontwerp koos”, zegt Schiphol-topman Jos Nijhuis. Het ontwerp draagt bij een goede reisbeleving, een uitstekend reisproces, onze duurzame ambities en is toekomstbestendig.

Overvloedig daglicht

Volgens KAAN Architecten kenmerkt het ontwerp uit 1967 zich door overvloedig daglicht, eenvoud van de ruimte en een aanzienlijke ruimtelijkheid. “Het is bijzonder opvallend dat de materialen en de constructie zo minimaal opvallen. De herhalingen die de ruimte definiëren – de rijkolommen, de informatiepanelen, de kiosken, de gevelribben, de plafondlampen – dragen allemaal bij aan een kalmerend ritme.” De nieuwe terminal moet jaarlijks veertien miljoen passagiers kunnen verwerken. De uitbreiding is hard nodig gezien de sterk gestegen passagiersaantallen. De laatste keer dat Schiphol de terminal permanent uitbreidde, was in 1993 met de huidige vertrek- en aankomsthallen 3 en 4.

Reacties