HOOFDDORP - Het technisch ontwerp voor de collectieve warmte- en koudeopslag (WKO) voor een aantal nieuwe gebouwen op en rondom het Raadhuisplein in Hoofddorp is klaar. Deze duurzame manier van energie produceren is goed voor het milieu én bespaart kosten. Het college van burgemeester en wethouders vraagt nu bij de gemeenteraad het geld aan dat nodig is voor de bouw van het systeem.
(bron: Gemeente Haarlemmermeer)
De gebouwen die via een klein warmtenet worden aangesloten op de WKO zijn het nieuwe gemeentehuis, de woongebouwen Centrumzicht en Parkzicht en het geplande Voorzetgebouw. Warmte- en koudeopslag is een manier om warmte of koude op te slaan in de bodem en die te gebruiken om één of meerdere gebouwen te verwarmen of te koelen.
De techniek wordt tegenwoordig veel gebruikt om (vaak nieuwe) gebouwen te verwarmen en/of te koelen. Doordat meerdere gebouwen van dezelfde bron gebruik kunnen maken, is ook het gebruik van de ondergrond en openbare ruimte zo efficiënt mogelijk. Eerder zou ook de geplande ontwikkeling aan de Burgemeester van der Willigenlaan 40-66 worden aangesloten. De ontwikkelaar van dit project heeft aangegeven zelf een energievoorziening te maken.
Toekomstbestendig en duurzaam
“Om Stadscentrum Hoofddorp te veranderen in een aantrekkelijk, meer stedelijk stadscentrum, komen in dit gebied veel nieuwe gebouwen. Hoe mooi is het als we deze gebouwen straks met een duurzaam energiesysteem kunnen verwarmen en koelen?”, zegt Marja Ruigrok, projectwethouder voor Stadscentrum Hoofddorp.
Voorbeeldrol met nieuw systeem
Sinds 1 juli 2018 is het door nieuwe wetgeving niet meer toegestaan om nieuwe woningen of bedrijven op het aardgasnet aan te sluiten. “Met de keuze voor een warmte- en koudeopslag die meerdere gebouwen moet gaan bedienen geeft de gemeente het goede voorbeeld op het gebied van milieu en duurzaamheid. Zo maken we een toekomstbestendig en duurzaam energiesysteem voor onszelf en de omgeving”, aldus wethouder Charlotte van der Meij.
Vervolgstappen
Wanneer de gemeenteraad instemt met het geld voor de bouw van de WKO, volgt de aanbesteding. Het nieuwe gemeentehuis is het eerste gebouw dat aangesloten wordt op de WKO. Naar verwachting gaat het nieuwe gemeentehuis half 2028 open.