HAARLEMMERMEER – De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft ingestemd met het zogenoemde Beleidskader Microturbines. Hierin staan de regels voor deze kleine windmolens met een maximale ashoogte van 15 meter - ook wel boerenmolens genoemd – en de voorwaarden die de gemeente eraan stelt.
(bron: Gemeente Haarlemmermeer)
“Mooi dat boeren in het buitengebied van Haarlemmermeer een mogelijkheid erbij hebben gekregen om hun bedrijf te verduurzamen. Dat is winst.” Zo reageert wethouder Charlotte van der Meij, verantwoordelijk voor onder andere klimaat en energietransitie, op de instemming van de gemeenteraad.
Energietransitie
De energietransitie is in Haarlemmermeer in volle gang. Kort gezegd betekent dat energie besparen, energie duurzaam opwekken en zo min mogelijk verwarmen met fossiele brandstoffen. Microturbines passen binnen dit plaatje want boeren kunnen er immers duurzame elektriciteit voor eigen gebruik mee opwekken.
Naar aanleiding van de motie van de raad ‘Na wind komt zonneschijn’, heeft energiecoöperatie Tegenstroom, op verzoek van de gemeente, samen met de lokale Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) onderzocht of er belangstelling is voor microturbines. Die is er. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders beleid opgesteld. En de gemeenteraad heeft daarvoor dus nu het licht op groen gezet.
Zonnepanelen
Wel heeft de raadsbehandeling van de regels voor microturbines tot een wijziging geleid. Zonnepanelen op het dak van het boerenbedrijf zijn namelijk geen voorwaarde meer voor plaatsing van een microturbine. Als je toch liever géén zonnepanelen wilde, moest je dat goed beargumenteren. De regel, eerst zonnepanelen en dan pas een windturbine, was er omdat zonnepanelen een kleinere impact hebben op de omgeving dan een turbine. Vooral de combinatie van zonnepanelen op het dak en een boerenmolen aan de achterkant van het erf, leek een mooie opwekkans voor de boer.
Maar tijdens de raadsvergadering kwam naar voren dat er ook agrariërs zijn die bovenstaande eis als een hindernis ervaren. Het gaat hierbij om technische problemen, bijvoorbeeld bij een dakconstructie die eerst aangepast moet worden om de panelen te kunnen dragen. “Logisch”, reageert wethouder Charlotte van der Meij. “Ik kan hier prima mee leven.”
De microturbines zijn niet te verwarren met het participatietraject Wind op Land over grote windturbines die er mogelijk bij komen in Haarlemmermeer-Zuid. Over de spelregels die hiervoor gemaakt zijn staat meer informatie op de website: https://windopland.haarlemmermeer.nl/ .