De gemeente komt begin 2018 met een actieplan om te bekijken wat Haarlemmermeer kan met de toepassing van de nieuwste ICT snufjes in de openbare ruimte.
Deze toezegging volgde op een motie van lokale politieke partij HAP waarin de gemeente werd opgeroepen nu al te starten met experimenteren, zoals dat bijvoorbeeld in de gemeenten Amsterdam en Zwolle al gebeurt. De meerderheid van de gemeenteraad vond een dergelijk experiment op dit moment nog te ver gaan. Het college van B&W deelde de visie van HAP en zegde bij monde van wethouder John Nederstigt een actieplan toe, waarin wordt uitgewerkt wat de mogelijkheden zijn. Ook zal dan worden ingegaan op de vraag hoe om te gaan met veiligheid en privacy in een slimme stad. Smart city
Slimme stad, ofwel 'smart city', betekent in essentie dat de openbare ruimte wordt bestuurd op basis van data. "Deze data worden verzameld door bijvoorbeeld sensoren in de stad, met als uiteindelijk doel het streven naar een hogere leefkwaliteit voor onze inwoners. Maar het creëert ook mogelijkheden om anders te denken. Op dit moment grijpt een gemeente vaak reactief in, bijvoorbeeld het legen van de openbare vuilnisbakken op een vast tijdstip. Op basis van data kunnen we real-time handelen of mogelijk zaken voorspellen”, aldus HAP-raadslid Tim van Essen in een toelichting.
Voorbeelden
“Denk qua toepassingen aan een slim afvalsysteem, waar sensoren in prullenbakken op publieke plekken in onze gemeente waarschuwen wanneer ze vol zitten, zodat de vuilnisbak niet op een vast tijdstip word geleegd, maar juist als dit nodig is. Of denk aan een slimme energie infrastructuur, zodat lantaarnpalen alleen branden wanneer er verkeer is, waardoor buurten duurzamer en tegelijk veiliger worden."