Haarlemmermeer start onderzoek naar geluidsadaptief bouwen van start

Foto: Wim Meijer Fotografie

Op 15 juni wordt in Haarlemmermeer gestart met het opbouwen van een zogenaamd fieldlab, waar onderzoek wordt gedaan naar geluidsadaptief bouwen. De proef komt erop neer dat onderzocht wordt of gebouwen zo ontworpen en gepositioneerd kunnen worden dat de bewoners minder geluidshinder van bijvoorbeeld vliegverkeer hebben. De proef wordt gedaan met een opstelling van 120 containers, die woningen na moeten bootsen.

Naast de gemeente Haarlemmermeer hebben de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken een financiële bijdrage geleverd. Over een ander deel van de financiering is er een subsidieaanvraag ingediend bij de Stichting Leefomgeving Schiphol.

Fieldlab
Het Fieldlab is onderdeel van een onderzoek vanuit de TU Delft in samenwerking met AMS Institute. Eerder onderzoek heeft laten zien dat gebouwen invloed hebben op de geluidniveau ’s van vliegtuigen. Door slimme keuzes te maken bij stedelijke ontwikkeling, positionering en vormgeving van woningen en materiaalgebruik is het aannemelijk dat de impact van vliegtuiggeluid rond woningen kan worden beïnvloedt. Experimenten met een proefopstelling om innovaties te testen, zal helpen de wetenschappelijke modellen in de praktijk te testen en te verbeteren. De uitkomsten uit het onderzoek bieden ook een kans voor de Gemeente Haarlemmermeer om wonen en vliegen slimmer te combineren en de leefomgevingskwaliteit in luchthavenregio’s te verbeteren.

Jurgen Nobel, wethouder woningbouw is een warm pleitbezorger van dit onderzoek. “De luchthaven geeft economische voorspoed, maar de geluidshinder is ook onmiskenbaar. We willen de komende jaren duizenden woningen bijbouwen. Ik hoop dat de resultaten van het onderzoek zullen bijdragen aan een betere kwaliteit van onze leefomgeving.”

Martijn Lugten zal vanuit de TU Delft het onderzoek leiden. “We zullen metingen uitvoeren op het gebied van geluid, wind en temperatuur. De opstelling wordt gebouwd van zeecontainers en zal de komende twee tot drie jaar duren. De resultaten van het onderzoek zullen openbaar beschikbaar zijn.”

Cookieinstellingen