IKC Wereldwijs start eerste KleuterTaalklas in Haarlemmermeer

Foto: Meer Primair

Met ingang van 1 maart is IKC Wereldwijs gestart met taalklassen voor kleuters. Voorheen werden ook al taallessen aangeboden aan kinderen van 6 tot 12 jaar, en dat is nu dus uitgebreid. Voor de Haarlemmermeer verzorgt IKC Wereldwijs speciale taalklassen voor nieuwkomers die de taal nog niet goed beheersen.

Vanuit de omgeving ontving IKC Wereldwijs signalen dat er behoefte was aan taallessen voor kleuters. “Wij weten uit ervaring dat onze oudere leerlingen baat hebben bij een gerichte aanpak met daarin extra aandacht voor taal”, aldus Ronith Root, directeur van IKC Wereldwijs. “Ook kleuters die nieuw zijn in Nederland verdienen deze kans. Er komt veel op hun bordje terecht. Zij moeten immers de Nederlandse taal leren, gelijktijdig het reguliere onderwijs volgen en moeten vaak wennen aan de gebruiken in Nederland. Wij staan voor een goed en veilig pedagogisch klimaat. Als leerlingen beter in hun vel zitten, komen zij ook beter tot leren”.

De groepen bestaan uit zo’n 15 leerlingen zodat er meer tijd is voor persoonlijke aandacht. Omdat de niveaus van de leerlingen erg kunnen verschillen, krijgen alle leerlingen onderwijs op maat in niveaugroepjes. Elke groep heeft een leerkracht en een onderwijsassistent die door middel van NT2-scholing specialisten zijn in het nieuwkomers-onderwijs.Meer over de doelgroep
De klassen zijn ingericht voor kinderen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen; een letterlijk taalbad. Deze kinderen zijn in Nederland gekomen, omdat ze bijvoorbeeld gevlucht zijn vanwege oorlog of omdat hun ouders in Nederland zijn komen werken. Soms zijn dit ook kinderen die al langer in Nederland wonen maar nog geen Nederlands spreken, omdat zij op een internationale school hebben gezeten.

Veel van deze leerlingen hebben dus al heel wat meegemaakt. Een verhuizing naar een ander land is een ingrijpende gebeurtenis wat soms een traumatische ervaring is. Zij hebben hun huis, familie en vriendjes moeten achterlaten. Dit vraagt om een brede kijk naar het kind waarbij we een directe lijn hebben met het samenwerkingsverband po Haarlemmermeer. Het samenwerkingsverband biedt via het centraal coördinatiepunt, ondersteuning aan scholen bij het in beeld brengen van de ondersteuningsbehoefte van kinderen die toch wat extra ondersteuning en mogelijke hulp nodig hebben. Dit om te zorgen dat de leerling de hulp en ondersteuning krijgt die het nodig heeft bij het organiseren van het meest passende aanbod en uitstroommogelijkheid naar een vervolgschool!

Cookieinstellingen