Machteld Huber wint vijfde Cruquius Penning; Muriel Arts spreekt 1852 Lezing uit

Machteld Huber (r) en burgemeester Schuurmans (l)
Machteld Huber (r) en burgemeester Schuurmans (l)
Foto: Gemeente Haarlemmermeer - screenshot

Woensdag 10 maart is vijfde Cruquius Penning uitgereikt aan Machteld Huber. Het evenement vond deze keer digitaal plaats via een livestream. Huber won de Penning voor haar werk aan het concept ‘positieve gezondheid’. De lezing van Muriel Arts ging over collectief leiderschap. Bij zowel Huber als bij Arts is er een belangrijke rol voor de omgeving.

Mentaal stoomgemaal
“In Haarlemmermeer staan de stoomgemalen Cruquius en Leegwater nog altijd symbool voor vernieuwing, creativiteit en ondernemerschap”, aldus burgemeester Schuurmans in haar welkomstwoord. “Ook nu staan we weer op de drempel van nieuwe ontwikkelingen, die een nieuw normaal met zich mee zullen brengen. De winnaars van de Cruquius Penning zijn stuk voor stuk ‘mentale stoomgemalen’, vernieuwers, omdenkers en inspirators.

De winnaars van de Cruquius Penning zijn stuk voor stuk ‘mentale stoomgemalen’, vernieuwers, omdenkers en inspirators

Winnaar Cruquius Penning: Machteld Huber
Machteld Huber ontving de Penning voor haar werk aan het concept ‘positieve gezondheid’. “Als je naar echte gezondheid gaat kijken, dan moet je anders gaan denken,” aldus Huber. “Als arts ben ik opgeleid met de gedachte dat ziekte een verstoring van evenwicht is. Die moet je in toom houden met zorg en medicatie.” Huber is na onderzoek uitgekomen bij een concept van gezondheid waarin heel veel factoren een rol spelen. “Het gaat om veerkracht. We moeten naar de hele mens kijken en naar betekenisvol leven,” aldus Machteld Huber.

De voorzitter van de jury van de Cruquius Penning Thomas Rau noemde Huber “Een pionier op het gebied van gezondheid. Met de praktische boodschap dat ieder mens zijn eigen gezondheidsbalans heeft.”

1852 Lezing Muriel Arts over collectief leiderschap
Op een andere manier kwam de omgeving aan bod in de 1852 Lezing over collectief leiderschap, uitgesproken door Muriel Arts. “Collectief leiderschap betekent onder meer dat je als leider je bewust bent van het systeem waarin je functioneert. Dat je korte en lange termijn kan verenigen. Verbondenheid is cruciaal, we zijn verbonden met elkaar en we moeten samenwerken. Dat vraagt onder meer focussen en het lef hebben om keuzes te maken,” zegt Arts. “Het betekent dat je kijkt naar tripple value: de kracht van een bedrijf, waarmee je inspeelt op een marktkans en daaraan de behoeft van de planeet verbindt.”

Mariëtte Sedee sloot het evenement af met een blik op wat de ideeën van Machteld Huber en Muriel Arts betekenen voor Haarlemmermeer. Sedee bedankte Huber en Arts voor de manier waarop zij hun publiek hebben geïnspireerd met hun bijdragen.

Cookieinstellingen