Haarlemmermeer verwelkomt dertien nieuwe internationale bedrijven in 2020

Foto: Wim Meijer Fotografie

In 2020 openden 101 internationale bedrijven een nieuwe vestiging in de Metropoolregio Amsterdam, waarvan 13 in Haarlemmermeer. Zo blijkt uit de resultaten die Amsterdam InBusiness (aib) vanmorgen bekend maakte.

Het betekent een daling van twee ten opzichte van 2019, toen 15 bedrijven zich in Haarlemmermeer vestigden. Samen leverden de nieuwe bedrijven 338 arbeidsplaatsen op. Uiteraard is het mogelijk en wordt verwacht dat deze bedrijven in de komende jaren verder groeien, waardoor het aantal arbeidsplaatsen in de toekomst verder zal toenemen. Gelet op de coronacrisis is de afname zeer beperkt. De wethouders Economische Zaken Marja Ruigrok en Johan Rip zijn dan ook blij met dit resultaat, zeker in deze tijd.

Diversificatie en focus op specifieke sectoren
Haarlemmermeer heeft als vestigingsplaats een streepje voor op veel andere gemeenten omdat de nationale luchthaven Schiphol zich binnen onze gemeentegrenzen bevindt. Hierdoor is internationale bereikbaarheid gewaarborgd, wat voor veel bedrijven een belangrijke reden is om zich in hier te vestigen.

Om minder afhankelijk te worden van Schiphol en de bedrijvigheid in Haarlemmermeer meer divers te maken zet het gemeentebestuur onder andere in op het aantrekken van bedrijven uit andere sectoren. Van de 13 nieuwe bedrijven die in de gemeente hebben gevestigd komen er acht uit andere sectoren te weten: ICT (2), Life Sciences & Health (2), Consumer Goods (1), Energy, Chemical & Engineering (2) en Financial Services (1). Daarnaast hebben zich vijf bedrijven gevestigd in de sector Transport & Logistiek. Deze sector blijft uiteraard van groot belang voor Haarlemmermeer.

Verbinding lokale ondernemers
Ook het behoud van bestaande bedrijven is een essentieel element van de inzet van de gemeente. Daarnaast wordt meer geïnvesteerd in het verbinden van internationale bedrijven met lokale (MKB-) bedrijvigheid, waarmee enerzijds internationale bedrijven verankerd raken in Haarlemmermeer en de regio en er anderzijds ook meerwaarde ontstaat voor lokale ondernemers

Aib (amsterdam inbusiness)
Sinds 2008 werkt Haarlemmermeer samen met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Almere in het samenwerkingsverband amsterdam inbusiness. Dit samenwerkingsverband richt zich op acquisitie en behoud van internationale bedrijven die een stimulans geven aan werkgelegenheid, duurzaamheid en innovatie.

Cookieinstellingen