Erik van der Peet (CDA) Haarlemmermeers politicus van het jaar

Foto: CDA

Erik van der Peet, sinds kort fractievoorzitter van het CDA was in 2020 het beste raadslid. Dat vinden de journalisten Bart Boele (Haarlems Dagblad), Henk van der Eem (MeerRadio) en Frits Verhagen (H Nieuws).

(bron: Gemeente Haarlemmermeer/Informeer)

De bekendmaking van de winnaar van de Peter van Groenigen bokaal gebeurde op een wijze die tekenend is voor de huidige coronatijd: via  een van tevoren opgenomen filmpje dat werd vertoond aan de digitaal vergaderende gemeenteraad. Behalve bloemen en de bokaal had journalist/jurylid Bart Boele ook een ontsmettingsgel klaar staan voor Erik van der Peet.

De CDA’er reageerde verrast maar toonde zich ook trots en vereerd. Ik heb nog nooit een prijs gewonnen, nog geen vaantje op het sportveld”, zei hij. Hij wees erop dat hij al de derde CDA’er is die politicus van het jaar is geworden. Herman Koning, zittend CDA-raadslid en Mariëtte Sedee, sinds 2019 wethouder, gingen hem voor.

Bart Boele maakte van de gelegenheid gebruik om het belang van de lokale pers te benadrukken. Dat de jury die bepaalt wie politicus van het jaar in Haarlemmermeer is geworden nog maar drie ‘waakhonden van de democratie’ groot is, vindt hij geen goede ontwikkeling. “Steeds minder redacties hebben genoeg mensen om naar de raadsvergadering te sturen.”

Het is niet alleen van belang voor de lokale democratie dat er voldoende waakhonden actief zijn en blijven, dat is het ook voor de waakhonden zelf, betoogde hij. “Want wij houden niet alleen de raad maar ook elkaar in de gaten. Zo houden we elkaar scherp. Anders dreigt gemakzucht.”

Wie na deze woorden een subsidieverzoek verwachtte, kwam bedrogen uit. “Geen subsidie want dan zijn we niet meer onafhankelijk.”

Cookieinstellingen