Ministerraad stemt in met fusie

Fusie is rond
Foto: hlmrmeergemeente.nl

De ministerraad heeft vrijdag 8 september ingestemd met de aanbieding van negen herindelingsvoorstellen aan de Raad van State, inclusief die van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer.

Dat heeft de rijksoverheid vrijdag 8 september 2019 bekendgemaakt. Na het advies van de Raad van State kunnen de wetsvoorstellen voor de gemeentelijke fusies naar de Tweede Kamer. Op dat moment worden de wetsvoorstellen openbaar.

Nieuwe gemeenten

Het kabinet streeft ernaar dat er per 1 januari 2019 negen nieuwe gemeenten zijn. Behalve de nieuwe gemeente Haarlemmermeer zijn dat: gemeente Hogeland en gemeente Westerkwartier in Groningen, gemeente Noardaest-Fryslân in Friesland, de gemeente West Betuwe in Gelderland, de gemeente Molenwaard en de gemeente Noordwijk in Zuid-Holland, de gemeente Altena in Noord-Brabant en de gemeente Beekdaelen in Limburg.

Servicecentrum

Tot die tijd zijn er nog aparte gemeentebesturen. Ook de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de gemeente Haarlemmermeer hebben tot 1 januari 2019 nog hun eigen college van burgemeester en wethouders en hun eigen gemeenteraad. Vanaf januari 2018 is er al wel een gezamenlijk servicecentrum, in Halfweg. Bovendien zijn alle ambtenaren van Haarlemmerliede en Spaarnwoude al vanaf januari 2018 in dienst van de gemeente Haarlemmermeer.

Reacties