Struinen in de Venneperhout

Venneperhout ten zuiden van Nieuw-Vennep
Foto: ivn

Het Instituut voor Natuur Educatie – IVN – organiseert zondag 24 september een struin-excursie in de Venneperhout met speciale aandacht voor vruchten en zaden.

De herfst is in aantocht en dan is de natuur klaar voor het winteravontuur. Bomen, struiken en planten zitten vol vruchten en zaden. Zoals de eikels die de Gaai zo lekker vindt. Verliest de gaai er een dan komt daar misschien volgend jaar weer een nieuwe eik. De putter is gek op de zaden van de distel, ze worden niet voor niks ook distelvink genoemd. Zo helpen dieren en planten elkaar.

Volwassen

Wij mensen maken ook graag gebruik van die vruchten denk daarbij aan in Haarlemmermeer veel voorkomende hazelaars. En terwijl wij door het struikgewas op zoek zijn naar de lekkere vruchten zoals braam of hazelnoot, verspreiden we diverse zaden die aan onze kleren of voetzolen blijven hangen zoals nagelkruid en weegbree. In de Venneperhout zijn de struiken en bomen al volwassen genoeg om vruchten te dragen. Tussen de struiken staan diverse planten die in deze tijd ook vol zaad staan.

Vormenrijkdom

Venneperhout is een nog jong park. Toch beginnen de struiken en bomen al vruchten te dragen. Een excursie door het park laat de vormenrijkdom van vrucht en zaad zien en de enthousiaste IVN-gids vertelt u graag over de vele manieren die planten hebben ontwikkeld om hun zaden te verspreiden. De wandeling eindigt in De Groenste Tuin waar de laatste groenten binnenkort worden geoogst.

Deelname is gratis

Verzamelen is om 10.00 bij de Venneperhout op het parkeerterrein aan de Hoofdweg in Nieuw-Vennep. Duur: 2 uur. Deelname is gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Meer info via [email protected]

Reacties