Tilburg was de enige optie voor Theo Weterings

03 okt 2017, 18:45 Nieuws
06 januari 2021 nieuwsfoto badhoevedorp 01
"Alleen de mogelijkheid om burgemeester te kunnen worden in de stad waar ik geboren en getogen ben, was voor mij een aantrekkelijker alternatief dan het werk in Haarlemmermeer." Zo verklaart burgemeester Theo Weterings zijn besluit om te solliciteren in Tilburg. De vertrouwenscommissie van de Tilburgse gemeenteraad besloot maandagavond 2 oktober hem voor te dragen.
Geheim
Of in die beslissing heeft meegespeeld dat in Weterings een oud-stadsgenoot worden binnengehaald, mag hij niet zeggen. Zoals de gehele procedure inhoudelijk geheim blijft, dat is de geldende afspraak in dezen. "Ik kan wel bevestigen dat ik zelf heb gesolliciteerd", zegt hij in gesprek met haarlememrmeer.nieuws.nl "Dat gaat zo. Er ontstaat een vacature, een vertrouwenscommissie uit de raad stelt een profielschets op en iedereen kan solliciteren. Toen ik in april vernam dat Peter Noordanus met pensioen zou gaan, is het gaan kriebelen."
Bekenden
Nu de voordracht eenmaal openbaar is, staat niets een benoeming meer in de weg. Overigens is dat een taak voor het kabinet, weet Weterings: "Voor gemeenten met meer dan 50.00 inwoners is dat verplicht, in andere gevallen tekent de minister van Binnenlandse Zaken." Tilburg is de nummer 6 gemeente van Nederland, na Eindhoven en nog voor Almere. In totaal telt de stad, die naast Tilburg bestaat uit de kernen Berkel-Enschot en Udenhout, ruim 240.000 inwoners. Weterings krijgt er dus zomaar pakweg 90.000 burgers bij. "Onder hen natuurlijk bekenden, ik heb sinds mijn vertrek op mijn 26e altijd contact gehouden met vrienden en bekenden. Daarnaast woont er familie van me."
Korte termijn
Weterings gaat 3 oktober al op kennismaking met de voltallige Tilburgse raad. Daarna zullen vele gesprekken volgen, ook met mensen met wei hij in zijn politieke en bestuurlijke verleden al eens zaken doet. "Ik weet van zeker 1 dat ik met hem eertijds in de raad heb gezeten."
Weterings zal binnen afzienbare tijd uit de polder vertrekken. Aangenomen mag worden dat een waarnemer wordt benoemd tot het moment waarop een nieuwe gemeenteraad in de nieuwe samengevoegde gemeente Haarlemmermeer de wervingsprocedure kan opstarten.