De
PvdA Haarlemmermeer wil van het college meer duidelijkheid hebben over wat er wel en niet mag voor mensen die bijstand krijgen. Niet alleen de kindertoeslagenaffaire speelt daarbij een rol ook het nieuws rondom een vrouw die in de gemeente Wijdemeren een bedrag heeft moeten terug betalen omdat zij geholpen is met boodschappen roept bij de sociaal democraten de nodige onduidelijkheid op.
Dupe
Namens de PvdA Haarlemmermeer willen Birgitta Kamsteeg en Dicky Kerkhoff weten in ieder geval dat er binnen de gemeente Haarlemmermeer gevallen bekend zijn die de dupe zijn van de kindertoeslagenaffaire. Het gaat de twee vooral om het onmenselijke karakter ervan.
Nieuwe situatie
,,Maar er dient zich nu weer een nieuwe situatie aan. Nu gaat het niet om een verkeerd vinkje, welke werd geïnterpreteerd als fraude, maar om wat je als bijstandsgerechtigde nu wel of niet in natura mag ontvangen. Wanneer is het een gift en wanneer is het fraude wanneer je ter goeder trouw het niet verteld?', vragen Kamsteeg en Kerkhoff zich af.
Hardvochtig
Volgens het duo blijkt dat in de praktijk hardvochtig wordt omgegaan met de mensen. ,,Onder het mom van rechtmatigheid worden zogenaamd goed bedoelde ondersteuningen als een volle boodschappentas gezien als fraude. Deze wordt financieel terug gevorderd en er wordt tevens een boete geheven. Een rechtbank in Midden Nederland heeft uitspraak gedaan dat bv de gemeente Wijdemeren terecht terug vordert en een boete oplegt bij het verzwijgen van iedere week een volle boodschappentas van een familielid te hebben ontvangen", zeggen de twee sociaal democraten. De vraagtekens die Kamsteeg en Kerkhoff zetten is dat het misschien wel rechtmatig is, maar of het ook rechtvaardig is, is nog maar zeer de vraag.
Voorlichting
Kamsteeg en Kerkhoff laten het gemeentebestuur weten dat de uitkering voor een bijstandsgerechtigde voorwaarden kent waar aan voldaan moet worden om de uitkering uitbetaald te krijgen. Toch wil het tweetal een aantal zaken eten van het college zoals de vraag of de gemeente aan iedere bijstandsgerechtigde voorlichting geeft waar aan iemand moet voldoen tijdens deze periode. De PvdA Haarlemmermeer wil weten of de gemeente regelmatig de voorlichting herhaald. Als dat het geval is willen Kamsteeg en Kerkhoff weten door wie dat gebeurt en als er geen regelmatieg herhaling plaatsvindt, willen de sociaal democraten waarom dat niet gebeurd
Extra voorzieningen
Dan vragen de twee zich af of het voor elke bijstandsgerechtigde duidelijk is dat bijvoorbeeld een pakket van de voedselbank wel mag en niet wordt gekort op de uitkering maar dat (regelmatig) een tas boodschappen van moeder niet mag worden aangenomen. Op het gebied van extra voorzieningen willen Kamsteeg en Kerkhoff weten of de bijstandsgerechtigde ondersteuning krijgt van de gemeente om in aanmerking te komen voor extra voorzieningen welke er zijn op het gebied van het minimabeleid. De sociaal democraten willen weten of de gemeente dat actief doet of zoals de PvdA Haarlemmermeer zich afvraagt dat deze mensen het zelf maar moeten uitzoeken.
Problemen bij het krijgen van extra ondersteuning
Uiteraard willen de sociaal democraten weten van het college hoe het denkt over de ontstane problemen door het niet opgeven van extra ondersteuning in natura in den lande en wat zij daarvan vinden. Het kan zijn dat er binnen de gemeente een bijstandsgerechtigde wordt betrapt op fraude, maar dan willen Kamsteeg en Kerkhoff weten of deze persoon ook straf krijgt. Ook wil het tweetal weten als er overtredingen zijn, om hoeveel zaken het gaat. Als het gaat om eventuele overtredingen wil de PvdA Haarlemmermeer weten wie de strafmaat bepaalt.
Onwetendheid
De sociaal democraten vragen zich verder af of het college de mening deelt dat juist mensen in een kwetsbare positie door onwetendheid en goede bedoelingen niet in de mallemolen van de rechtmatigheid en fraude terecht mogen komen. Wellicht is de vraag of er niet een vorm van 'gedogen’ mogelijk kan zijn wanneer de hulp in natura in de vorm van voedsel of kleding wordt verstrekt. De PvdA Haarlemmermeer denkt hierbij aan particulieren als familie, kerk en bijvoorbeeld het initiatief “prakkie”. Als het college niet voor deze variant kiest, is de vraag of het gemeentebestuur daar over na wil denken. Als laatste willen Kamsteeg en Kerkhoff weten of de gemeente als landelijk uitvoerder van de bijstandswet bereid is zich hard te maken om het begrip fraude helder te omschreven te krijgen en misstanden als welke zich nu voordoen te voorkomen.