Opgroeien zonder armoede in Haarlemmermeer

29 apr 2017, 19:33 Nieuws
stichting kinderarmoede
Humanitas Haarlemmermeer gaat tijdens de jaarlijkse leden- en vrijwilligersbijeenkomst van dinsdagavond 16 mei in op het advies 'Opgroeien zonder armoede', dat recent onder verantwoordelijkheid van de Sociaal Economische Raad (SER) is gepubliceerd.
Dit advies gaat over de aanpak van armoede onder kinderen van arme ouders. Kinderen moeten in ons land zonder armoede opgroeien, vindt de SER. Ondanks de aantrekkende economie en alle inspanningen blijft het aantal arme kinderen hoog, naar schatting tussen 8 en 12 procent. Opmerkelijk is volgens de SER dat 60 procent van deze kinderen werkende ouders heeft. In het advies Opgroeien zonder armoede stelt de SER dat alle kinderen een beroep moeten kunnen doen op voorzieningen die de gevolgen van armoede compenseren, zoals meedoen aan sport en cultuur. Dit beleid moet worden aangevuld met een meer structurele en systematische aanpak van de oorzaken van armoede.
‘Ons advies gaat over de aanpak van armoede onder kinderen. Maar kinderen zijn arm doordat ze arme ouders hebben. Het gaat de SER aan het hart dat ook de ouders zich uit armoede ontworstelen,’ stelde SER-voorzitter Mariëtte Hamer bij de presentatie.
Wordt er ook armoede in de gemeente Haarlemmermeer ervaren? Hans de Bats van de Voedselbank en Karin van Geelen van de Stichting Leergeld Haarlemmermeer geven op deze vraag bij de bijeenkomst antwoord. Ook coördinatoren van het project Home-Start en een gerechtsdeurwaarder delen hun ervaringen rond het thema kinderen en armoede in Haarlemmermeer. (bron: o.a. MeerRTV)