De opmars van miscanthus (olifantsgras) uit Haarlemmermeer gaat door. Voor ProRail ontwikkelde, produceerde en plaatste aannemer Strukton een geluidsabsorberend scherm langs het spoor ter hoogte van Beverwijk, waarin miscanthus zit. In Broek op Waterland ligt een fietspad waarin Haarlemmermeers miscanthus is verwerkt.
Het zijn voorbeelden van nieuwe toepassingen van het product olifantsgras, dat sinds enkele jaren in de polder wordt verbouwd door de Miscanthus Groep. Olifantsgras is geluiddempend, houdt ganzen weg uit de omgeving van de luchthaven Schiphol , ‘vangt’ fijnstof af, haalt veel CO2 uit de lucht en is daarnaast een prima grondstof in de fabricage van uiteenlopende producten: van beton tot papier en kwaliteitsgrondstof voor diervoeders. Zo is ook in de zitbankjes op Schiphol Plaza en bij het raadhuis in Hoofddorp olifantsgras gebruikt. Miscanthus wordt ook verwerkt in papier: het Haarlemmermeerse MISCQ Olifantsgraspapier doet dat zo goed dat het finalist is bij Akzo-Nobel World Challenge.
Voor de recente spoorvernieuwing bij Beverwijk maakte Strukton stalen profielen met aan beide kanten beton met olifantsgras uit Haarlemmermeer. Door het olifantsgras hebben de geluidsschermen een grove, open structuur. Dat is goed voor de geluidsabsorptie. Het geluidsscherm onderhoudsarm en heeft een natuurlijke uitstraling. Voordeel is ook dat miscanthus beton lokaal recyclebaar is. Het kan opnieuw toegepast worden in nieuwe miscanthusproducten en -bouwmaterialen.
Beton waarin olifantsgras zit verwerkt, is veel lichter dan het traditionele beton waarin voor de stevigheid kiezels en bewapening van ijzer zijn verwerkt. Daarom ligt er in de gemeente Broek op Waterland, met z’n slappe bodem, een fietspad van platen met miscanthusbeton. Nu wordt in de praktijk gekeken hoe stevig het fietspad is als er bijvoorbeeld strooiwagens overheen rijden en er strooizout op komt. Als de proef slaagt, dan volgen er in de toekomst wat betreft de provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam veel meer van dergelijke milieuvriendelijke fietspaden. (Bron: gemeente Haarlemmermeer)