Vandaag 60 jaar geleden, op 24 juni 1964, won de 17-jarige bandparodist André van Duin de finale van de AVRO-talentenjacht ‘Nieuwe Oogst’. Een grote bokaal en een optreden in het zaterdagavond-televisieprogramma van Willy en Willeke Alberti waren zijn prijs, en vormden meteen zijn vliegende start in de showbusiness.
(tekst: Wim Meijer)
Nieuwe Oogst
We mogen misschien denken dat de talentenjachten begonnen zijn met Idols, Holland got Talent en The Voice, maar niets is minder waar. Talentenjachten zijn van alle tijden. Meer dan vijftig jaar geleden, in de beginperiode van de televisie waren talentenjachten al aan de orde van de dag. De eerste dateert van 31 oktober 1958. Toen ging het programma ‘Nieuwe Oogst’ van start, geproduceerd door Fred Oster en gepresenteerd door Letty Kosterman.
De formule van een talentenjacht was voor de programmamakers erg aantrekkelijk, omdat op die manier de kosten van artiesten werden uitgespaard. Deelnemers kregen hun reiskosten en een kopje koffie en dat was ‘t.
Acht miljoen kijkers
Daarbij wees de praktijk uit dat talentenjachten echte publiekstrekkers waren. Dat bleek wel toen André van Duin in 1964 zijn opwachting maakte in het programma als bandparodist. Moeiteloos sloeg de hij zich door de voorronden heen, en toen hij in de finale van ‘Nieuwe Oogst’ zijn kolderieke act opvoerde keken maar liefst 8 miljoen Nederlanders naar de ‘op hol geslagen’ 17-jarige Rotterdamse magazijnbediende.
Bij Willy en Willeke en The Rolling Stones
In ruim 5 minuten schreef André van Duin televisiegeschiedenis en was vanaf dat moment een veelgevraagd artiest die, zoals vooraf afgesproken, zijn echte debuut als artiest maakte op 25 juli 1964 in de populaire zaterdagavondshow van Willy en Willeke Alberti. Daar mocht hij, met zijn introductiehitje ‘Hé, hé, ik ben André!’, meteen laten zien en horen dat hij ook een éigen stem had. En weer twee weken later, op 8 augustus 1964, stond André van Duin opnieuw op het podium voor een bijzonder optreden, als act in het voorprogramma van het historische concert van The Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen
Stroom van talentenjachten
Met het explosieve succes van André van Duin was meteen de toon gezet voor de andere omroepen in het nog prille medialandschap. Iedere zichzelf respecterende omroep wilde nu zijn eigen talentenjacht. In 1963 volgde de KRO met Springplank, drie jaar later volgde de NCRV met Attentie en in 1967 kwam, eveneens de NCRV, met Rodeo. Hierbij stonden de potentiële artiesten op een rond podium, dat onder luid paardengehinnik werd weggedraaid als de jury ze niet goed genoeg vond. Rodeo vormde met name de springplank voor het zangduo Saskia en Serge. En ook de TROS en de VARA bleven niet achter en kwamen met de talentenshows Attent op Talent en Vara’s Voorstelling.
Uniek talent
Ondanks de grote stroom nieuwe artiesten die via de talentenjachten de huiskamers werd ingeslingerd bleef André van Duin toch het grootste (en tevens vrij unieke) voorbeeld van hoever je kunt komen via zo’n show. Want nadat hij eenmaal was doorgebroken via ‘Nieuwe Oogst’ is hij nooit meer ‘uit beeld’ geweest.
Vandaag is dat dus al precies 60 jaar lang. De roodharige magazijnbediende met een paar jaar ambachtsschool, die op zijn zolderkamer opnames maakte met de bandrecorder die hij van zijn ouders had gekregen, en deze op een komische manier aan elkaar reeg, was in één klap een gevierd en veel gevraagd artiest geworden.
Eigen show en revue|
Tussen 1964 in 1970 maakte hij onder regie van Guus Verstraete jr. vijf televisieshows voor de AVRO met de titel ‘Een avondje tv met André’, trad op als gast in de Rudi Carell Show, de Mounties, in Oebele en in de Snip-en-Snaprevue. En in 1970 kreeg hij via Joop van den Ende Theaterproducties zijn eigen revue: Lach in de ruimte. Het was de eerste revue waarin hij samen op het podium stond met Frans van Dusschoten.
Hendrik Groen, Denkend aan Holland en La Bohème
Nu, 60 jaar na zijn ontdekking, kan hij terugkijken op een productie van 19 theatershows, 70 televisieprogramma’s, 36 muziekalbums, 74 hitsingles en een groot aantal radioprogramma’s. En nog steeds lijkt de koek niet op. Zo was hij de laatste jaren te zien al presentator van het programma Heel Holland Bakt, maakte indruk met zijn rol als Evert in de dramaserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen en maakte samen met Janny van der Heijden de programma’s Denkend aan Holland, De Elfstedentocht en Denkend aan Zwitserland.
En nog altijd weet André van Duin nog opnieuw nieuwe kanten van zich te tonen, zoals in 2020, toen hij tijdens De Wereld Draait Door La bohème, een nummer van Charles Aznavour, ten gehore bracht in een Nederlandstalige uitvoering.
En tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in 2021 toonde hij zich een begenadigd sprekers.
Dit jaar zit André van Duin dus 60 jaar ‘in het vak’. Ter ere daarvan is recentelijk een boek verschenen ‘Alles over André’ geschreven door Jan Vriend.
"Zestig jaar in het vak, dat is best wat", stelde Van Duin recentelijk in een interview met Nu.n’ waarin hij aangaf nog niet aan stoppen te denken. "Zo lang je het fysiek kunt volhouden, moet je het doen. Zo blijf je onderdeel van de maatschappij. Je moet natuurlijk wel fysiek in staat zijn om het te doen, als dat niet zo is dan houdt het op. Maar het is gelukkig nog niet zover."
Wat duidelijk is, is dat zijn vader apetrots op hem geweest zou zijn: