Grote zorgen om dorps- en wijkraden

11 aug 2019, 13:40 Nieuws
3z1a4102 cruquius dorpshuis oude spaarneweg
Binnen de gemeente Haarlemmermeer bestaan grote zorgen om de dorps- en wijkraden. Die zorgen zijn geuit op InforMeer door Maarten Askamp van Maatvast. Maatvast is een organisatie die zesentwintig van deze plaatsen exploiteert en beheert binnen de gemeente Haarlemmermeer.
'Afstoffen, uithuilen en opnieuw beginnen'
Volgens Askamp is het een kwestie van 'afstoffen, uithuilen en opnieuw beginnen'. Askamp is directeur en bestuurder van deze dorpshuizen, wijk- en jongerencentra door Maatvast in de gemeente Haarlemmermeer. Volgens hem moet er wat gebeuren om zoals hij het zelf zegt “de teloorgang” van dorps- en wijkraden tegen te gaan. Askamp stelt dat deze raden maar ook migrantenorganisaties in kwaliteit en kwantiteit afnemen. Dat vindt de directeur/bestuurder een schrijnende en zorgelijke ontwikkeling. Askamp roept op ”om naar andere wegen te zoeken om de verbinding te houden”.
Voorbeeld
Askamp geeft een voorbeeld over de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer. Ze zijn volgens hem er noodgedwongen mee opgehouden, omdat de raad bij de opheffing nog maar over twee bestuursleden beschikt. De dorpshuizen, wijk- en jongerencentra zijn plaatsen waar inwoners elkaar ontmoeten en de meest uiteenlopende activiteiten met elkaar ondernemen. De dorps- en wijkraden zijn van Maatvast belangrijke partners, omdat die weten wat er in die buurten speelt. Ook weten deze raden wat de behoeften zijn en bepalen zij mede de programma’s in de dorpshuizen en wijkcentra. Volgens Askamp zijn de raden van groot maatschappelijk belang.
Noodklok
Al deze signalen zijn voor Askamp aanleiding om de noodklok te luiden, De directeur/bestuurder ziet dat het vooral met de relatief hoge leeftijden van veel vrijwilligers van de dorps- en wijkraden te maken heeft. ,,Velen willen - na jaren trouwe dienst en goed werk - stoppen, maar kunnen dat niet doen omdat er geen opvolgers zijn. Jonge mensen hebben het vaak te druk. Bij veel dorps- en wijkraden zijn posten onbezet”, stelt Askamp.
Organisatorische gatenkazen
Volgens Askamp zijn de dorps- en wijkraden veranderd in organisatorische gatenkazen. Daarover doorredenerend denkt Askamp dat het ten koste gaat van de kwaliteit. “Verouderde websites met meldingen van sinterklaasfeesten van een paar jaar terug of zelfs verdwenen websites zijn een teken aan de wand”, zegt Askamp voor InforMeer.
Teloorgang
Volgens Askamp betekent de teloorgang van dorps- en wijkraden niet dat de betrokkenheid van inwoners aan het verdwijnen is. Wel denkt de directeur/bestuurder dat de huidige structuren van de dorps- en wijkraden niet meer van deze tijd zijn en aan vernieuwing toe zijn.
Werkwijze
De teloorgang heeft volgens Askamp ook te maken met de werkwijze van de dorps- en wijkraden te maken. ,,Die komen natuurlijk toch een beetje voort uit de jaren zestig en zeventig met - bij wijze van spreken- vijf avondvergaderingen per week. Dat is niet te matchen met die overvolle agenda’s van tegenwoordig. We moeten de boel anders organiseren”, zegt Askamp.
Niet alleen
Askamp staat niet alleen met zijn constatering. Ook voorzitter Peter Vreeswijk van de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg is het eens met Askamp. Zelf merkt Vreeswijk dat ook, want inmiddels is de voorzitter 70 jaar en al 15 jaar voorzitter.
Eeuwig
Vreeswijk vindt dat hij daarmee niet eeuwig mee door kan gaan. Volgens de voorzitter van de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg is er nog niemand opgestaan die tegen hem heeft gezegd om de voorzittershamer over te nemen. Dat het een probleem is, blijkt wel omdat alle andere bestuursleden van deze dorpsraad ook al op leeftijd zijn. Net als Vreeswijk hebben de andere bestuursleden al laten doorschemeren om over niet al te lange tijd een punt achter hun bestuursloopbaan willen zetten. Dat terwijl er nog geen zicht is op opvolging.
Bron: InforMeer