Nog te vaak eindigt een zwempartij in zee en in open water in een tragedie. Vooral de zee blijkt verraderlijk, maar ook het gevaar van
zwemmen in open water en bij voorbeeld springen vanaf bruggen wordt onderschat.
Zolang je vooraan in de branding staat en je voelt het zand onder je voeten lijkt het veilig. Maar voor kleine kinderen kan een wat hogere golf al gevaar betekenen. Gelukkig zijn de ouders of begeleiders meestal in de buurt, want een kleintje kan zomaar worden meegesleurd. Mensen voor wie een bezoek aan de zee zeldzaam is zijn dikwijls onbevangen voor gevaar. Soms verdrinken toeristen (vooral mannen), die geen idee hebben van het gevaar van stromingen en muien in zee… Volgens het CBS verdronken vorig jaar 76 mensen tijdens recreatief zwemmen.
Bron De Telegraaf: Gouden regel
Gouden regel in de zee: zorg voor vaste grond onder de voeten. „Bij zwemmen denken we dat het diep moet zijn. Nergens voor nodig. Zwem lekker langs de kust, in plaats van de zee in. En hetzelfde geldt in meertjes en rivieren.”
Want ook in meertjes kan het uit de kust wel eens steenkoud zijn, of er kan toch stroming staan. „Natuurlijk is het spannend om naar de overkant te zwemmen. Maar doe het niet. Je kan dingen tegenkomen waar je niet over hebt nagedacht”, luidt de tip. Los daarvan: kijk online op
VEILIG ZWEMWATER of je wel te maken hebt met een veilige plek. Daarvan zijn er zo’n 700. En daar zitten geen plekjes aan rivieren met bijvoorbeeld strekdammen bij. Met een goede reden: „Daar heb je soms draaikolkjes die je onherroepelijk meesleuren. Daar doe je niks tegen.”
Overigens redt de Reddingsbrigade ieder jaar een paar honderd mensen uit levensbedreigende situaties. „Maar veel liever helpen we iemand met preventieve maatregelen” (…)
Muien en windrichting
(…) Beland je in een mui, een stroming tussen zandbanken door? Niet tegenin zwemmen, rustig meedrijven en zijwaarts uit de stroming peddelen. Heb je kinderen mee? Een golf kan ze makkelijk omgooien en mee de zee insleuren. Dus blijf in het ondiepe water. „En check even de wind. Als die oostelijk is, en jij gaat met je opblaasflamingo het water op, drijf je enorm snel open zee op. Daar is het water weer kouder, en daar moet jij dan met je opblaasding doorheen proberen te zwemmen, tegen de stroming in…” (…)
Spingen van bruggenVooral de jeugd is er verzot op. Bij warm weer van een brug in open water springen. Ook daar schuilen gevaren. Soms wordt een naderend bootje over het hoofd gezien. Niet zelden is de bodem bedekt met glasscherven of met een fiets-wrak. U kunt zich voorstellen wat daarvan de gevolgen kunnen zijn…. De redactie van Nieuws.nl wenst u allen een veilige vakantie en ouders…wees alert wanneer uw kinderen op (zwem)avontuur uitgaan….