HOOFDDORP – Op vrijdag 20 januari opent in
Galerie de Tuinkamer in Hoofddorp de expositie “Oost ontmoet West” met werk van Sumi-e schilderes Mercedes Guillamon en japanoloog Anne Sey.
Sumi-e is een traditionele Japanse schildertechniek. Met enkele gerichte penseelstreken wordt in hele korte tijd een schilderij gemaakt. Het lijkt heel simpel maar het vraagt jarenlang oefenen. Sumi-e schilderes Mercedes Guillamon beheerst deze techniek maar geeft er een westers tintje aan. Anne Sey laat zich in haar werk als keramist door de Japanse esthetiek inspireren. Ze kiest voor krachtige vormen, subtiele kleurencombinaties en asymmetrische patronen. Ze gebruikt Japans gereedschap, waarmee ze bijvoorbeeld op haar werk textuur aanbrengt. Haar manier van kleibewerking zien we terug in de betonnen boom karakters van Jeannet Schilder. De mergelbeelden van Jeannet passen bij de eenvoud van de getoonde sumi-schilderijen en de keramiek
Mercedes Guillamon is geboren in Barcelona en woont al meer dan dertig jaar in Nederland. Ze schildert al zolang ze zich kan herinneren. Ze begon met het schilderen van landschappen en stillevens in olieverf en later aquarel. Sinds een jaar of tien heeft Mercedes zich verdiept in Sumi-e, een Oost-Aziatische schildertechniek met penseel en zwarte inkt. Deze Zen techniek hielp haar om te ontspannen en tegelijk creatief bezig te zijn. Zelf beschrijft ze deze ontwikkeling als een therapie die haar werk is geworden. Mercedes noemt dit “Zen met Inkt.”
Anne Sey, japanoloog, is vele malen in Japan geweest. Het oude Japan, toen daar de eerste westerlingen aan wal stapten, boeit haar enorm. Met de frisse blik van een ontdekkingsreiziger probeert Anne zo dicht mogelijk bij haar geliefde Japan te komen. Dat doet ze als schrijver maar ook als keramiste. Ze is geïnteresseerd in de aandacht voor detail, de schoonheid van het imperfecte en de relatie tussen mens en natuur. Haar vazen en schalen zijn voor dagelijks gebruik en ook kunstwerken op zich. Ze draait haar keramiek op de pottenbakkersschijf, bewerkt deze met Japans gereedschap en maakt haar glazuren zelf, veelal op basis van houtas. Haar werk toont een moderne ingetogenheid van het design met subtiele verschillen in kleur en textuur en soms die ene welbewuste imperfectie. Stukken die aangeraakt willen worden om de schoonheid te kunnen ervaren van de kleine dingen in het leven.
Het enthousiasme voor het beeldhouwen begon bij Jeannet Schilder zo’n dertig jaar geleden. Ze werkte mee aan verschillende zandsculptuurprojecten en daarna was ze regelmatig te vinden op het jaarlijkse mergelfestival in Valkenburg. Jeannet werkt met verschillende soorten steen: albast, serpentijn en speksteen, maar vooral mergel. Zowel bij zandsculpturen als mergel is schaduwwerking enorm belangrijk. Jeannet wordt geïnspireerd door alledaagse vormen als basis voor een beeld, zoals een knoop, een wasknijper of een rits. Daarnaast maakt ze ook graag beelden van beton. De uitdaging van het betonsnijden is dat het beeld binnen 8 uur klaar moet zijn. Jeannet laat zich daarbij vooral inspireren door vormen die ze tegenkomt in de natuur, zoals bomen met een bijzonder karakter die samen een socratisch café vormen. Vanaf mei 2021 maakt Jeannet deel uit van beeldhouwgroep De Steenvrouwe.
De expositie “Oost ontmoet West” wordt geopend op vrijdag 19 januari om 16.00 uur. Iedereen is welkom, toegang gratis. Na de opening is de expositie nog te zien van 20 januari tot en met 9 maart op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur en op afspraak. Telefonisch 023-5623858 of via
[email protected]. Adres: Galerie de Tuinkamer, Wilsonstraat 61, 2131 PM Hoofddorp (website:
www.galeriedetuinkamer.n l)