Bij Oranje ging het LIGT uit, maar gelukkig hebben we nog Max en Mathieu

28 jun 2021, 10:18 Nieuws
3z1a0874 wiki wmf
Wikipedia / Wim Meijer Fotografie
Voorafgaand aan het EK-voetbal had ieder deskundige (en daar hebben wij eer in Nederland ongeveer 17 miljoen van) al voorspelt dat het na de poolfase wel afgelopen zou zijn voor het team van Frank de Boer. Maar toch, als die uitschakeling dan komt blijkt die toch onverwacht.
Ondanks het feit dat uit e winst in de eerste drie thuiswedstrijden tegen ‘voetbaldwergen’ niets mocht worden afgeleid, was er toch opeens dat vertrouwen. Immers, we zaten aan de goede kant van de loting. De zware tegenstanders zouden WE niet tegenkomen. Voor ons lag, via de Tsjechen, de weg naar de halve finale open, ongeacht of we nu 4-3-3 zouden spelen of 5-3-2. Welnu, niet dus!
Oranje kreeg genadeloos de kous over de kop, nadat in de 55eminuut Matthijs de Ligt tegen een rode kaart aanliep, omdat hij in zijn val, op de rand van het eigen strafschotgebied, de bal met de hand tegenhield en daarmee de vrije doorgang naar het doel voor de Tsjechen blokkeerde. Het gebeurde uitgerekend nog geen minuut nadat Donyell Malen alleen tegenover de Tsjechische keeper had gestaan en een niet te missen kans om zeep hielp.
Een 'Advocaatje'
Het missen van deze ultieme doelkans en de aftocht van de oranje-verdediger bleek in het begin van het einde voor Oranje. Als reactie op het wegsturen van De Ligt haalde Frank de Boer uitgerekend Donyell Malen, tot op dat moment Oranje’s gevaarlijkste man, naar de kant gehaald ten gunste van Quincy Promes. Al snel werd er teruggedacht aan de catastrofale wissel tijdens het EK van 2004 toen Dick Advocaat bij een 2-0 voorsprong (eveneens tegen de Tsjechen) Arjan Robben naar de kant haalde, waarna de wedstrijd kantelde en de Tsjechen er met de overwinning (3-2) vandoor gingen. Media spraken bij de wissel van Malen dan ook over een ‘Advocaatje’.
De opvallende wissel kon niet voorkomen dat de Tsjechen het man-meer-voordeel goed uit wisten te buiten wat zich in de 68 e
minuut vertaalde in een doelpunt van Tomás Holes.
Ook de reactie van De Boer op de achterstand, het inbrengen van Wout Weghorst als stormram om alsnog uitschakeling te voorkomen, bleek te laat te komen, evenals het inbrengen van Steven Berghuis. Terwijl de (nog) Feijenoorder klaarstond om in het veld te komen zorgde Patrik Schick voor de 2-0 waarmee een definief einde kwam aan Oranjes droom op een zegetocht door de Amsterdamse grachten.
Toch betekende de uitschakeling van Oranje niet dat op de dag van gisteren met droefenis moet worden teruggekeken. Integendeel! Want waar de voetballers het lieten liggen schreven Max Verstappen en Mathieu van der Poel sportgeschiedenis.
Max zet Hamilton op ruim een halve minuut
Na zaterdag al voor de tweede keer op rij poleposition te hebben gepakt op de Red Bull Ring in Oostenrijk pakte Max Verstappen zijn derde Grand Prix overwinning van dit seizoen en nestelde hij zich nog stabieler op de eerste plaats voor het wereldkampioenschap. Een race waarin alles klopte en waarbij Max de als tweede eindigende zevenvoudig wereldkampioen Luis Hamilton ruim een halve minuut achter zich liet.
“Deze is voor mij opa”
En dan hadden we nog Mathieu van der Poel, die zondag een historische leverde bij zijn debuut in de Tour de France de tweede etappe op zijn naam t zetten en daarmee meteen de gele trui te veroveren. Op de Mûr-de-Bretagne was hij in de sprint veruit de sterkste. Met de eerder in de rit veroverde bonificatieseconden hield hij genoeg tijd over om het geel over te nemen van de Fransman Julian Alaphilippe.
“Dit was het plan, Ik wist dat ik die bonificatieseconden nodig had om de gele trui te pakken”, vertelde een geëmotioneerde Van der Poel na zijn zege. “Het was ook de laatste dag dat ik een kans had om dit te doen.”
Zijn aanval op de eerste doorkomst op de ‘Muur’, 15 kilometer voor de finish, leek een inspanning die hem zou kunnen opbreken. Maar toen het bergop ging richting finish volgde een tweede aanval die reikte tot aan de streep. “Deze is voor mij opa”, doelde hij op Raymond Poulidor, zijn grootvader aan wie Van der Poel en zijn ploeggenoten bij de teampresentatie en in de eerste etappe via een speciaal shirt al een ode hadden gebracht. ‘Poupou’ was een met name in Frankrijk mateloos populaire wielrenner die in 2019 overleed. De ploeg herdacht het feit dat 45 jaar na het einde van zijn loopbaan kleinzoon Van der Poel voor het eerst aan de start stond van de Tour. Poulidor droeg nooit het geel.
“Het betekent veel voor me dat ik deze trui nu heb. Helaas heeft mijn opa dit niet mogen meemaken, maar ik kan me voorstellen hoe trots hij zou zijn geweest”, vertelde Van der Poel, die later ook werd herinnerd aan de gele trui die zijn vader Adrie ooit droeg. “Die heb ik misschien één of twee keer gezien. Die hangt niet ergens in huis of zo, maar ligt boven in een doos. Het is iets unieks, vind ik. Het is echt heel speciaal om de gele trui te dragen in mijn eerste Tour. Daarom was ik ook zo emotioneel. Ik geef die trui van mij een mooie plaats. Ik ga hem ergens ophangen, niet in een doos opbergen.”
Mooie Oranje-sportdag
Met de twee indrukwekkende overwinningen van Nederlanders in respectievelijk de wieler- en de autosport kunnen we als Nederlandse sportliefhebbers toch niet anders concluderen dat de dag van gisteren, ondanks dan de uitschakeling bij het EK-voetbal, toch een mooie Oranje-sportdag was.