Eerste nieuwe ondergrondse containers in gebruik

Foto: Meerlanden

Nadat in 2021 de eerste nieuwe rolemmers voor Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken (PBD) en voor Restafval voor laagbouw in gebruik zijn genomen, zijn nu ook de eerste nieuwe ondergrondse containers voor hoogbouw geopend. Deze zijn geplaatst in de wijk Linquenda in Nieuw-Vennep.

De nieuwe containers zijn geplaatst naar aanleiding van de nieuwe manier van afval scheiden, waarmee de gemeenteraad in de zomer van 2020 instemde. Hiermee sloot de gemeente Haarlemmermeer aan bij het landelijke programma Van Afval- naar Grondstoffeninzameling (VANG) dat voor alle gemeenten van Nederland geldt. Hierin staat dat de hoeveelheid Restafval terug moet naar 30 kilo per inwoner per jaar. Voor bewoners van flats en appartementen betekent dit nieuwe beleid dat er in de buurt van de ingang van hun huis ondergrondse containers komen voor GFT & Etensresten, PBD, Restafval en Papier. Deze vervangen de oude (stenen) bovengrondse of inpandige containers.

Helpen met afval scheiden
Deze nieuwe ondergrondse containers helpen inwoners bij het scheiden van hun afval. Zo blijft er minder Restafval over en kunnen meer grondstoffen worden hergebruikt. Meerlanden maakt van GFT &Etensresten in de Groene Energiefabriek zes nieuwe producten, zoals compost en biogas. PBD wordt gebruikt om nieuwe verpakkingen te maken.

De rest van de gemeente volgt
De nieuwe manier van afval scheiden wordt wijk voor wijk ingevoerd. Linquenda was, als één van de wijken waar de eerdere afvalproef met succes is afgerond, als eerste aan de beurt. Ongeveer de helft van de Haarlemmermeerders heeft al een brief gehad over de komst van nieuwe ondergrondse containers in hun buurt. De rest van de gemeente volgt later in 2022.

De gemeente pakt bijplaatsingen aan
Helaas krijgt de gemeente nog veel meldingen over gedumpt afval bij ondergrondse containers. Dit komt onder andere omdat we door de coronapandemie meer huishoudelijk afval hebben. Meerlanden draait nog steeds op volle toeren om volle containers zo snel mogelijk te legen. En er zijn extra containers geplaatst bij de brengparkjes. Toch is dat nog niet genoeg. Ook bij deze nieuwe containers zal gehandhaafd worden. Het bijplaatsen van afval kan een boete opleveren van 104 euro.

Cookieinstellingen