‘Omdat we leven – met zicht op het einde’ ode aan 20 jaar Bardo

Foto: Aangeleverd

23 november is bij uitgeverij Lucht de bundel Omdat we leven, met zicht op het einde van Christiaan Rhodius verschenen. . Een ode aan 20 jaar palliatieve zorg die de verbondenheid tussen leven en dood op inspirerende wijze belicht.

Blogs
Palliatieve zorg draait maar om één ding: zorgen voor het leven als de dood (op termijn) onvermijdelijk is. Aangezien ieder mens, elk leven anders is, kent palliatieve zorg veel verschillende vormen en nuances Het boek bundelt eenentwintig blogs van Rhodius voor elk jaar dat Bardo oud is en nog één dat de toekomstige jaren symboliseert. Verhalen over zijn ervaringen als arts in het hospice en Spaarne Gasthuis. Over de ontmoetingen die hij had, de gesprekken die hij voerde. Stiltes die mochten vallen, angst die werd geuit en zorg die kon verlichten.

Reflecties
Op elke blog volgt een reflectie door professionals, vrijwilligers of nabestaanden. Zij delen hun gedachten over leven en dood en de aspecten van de palliatieve zorg die hen raken. En tonen daarmee de veelzijdigheid van palliatieve zorg. De gelaagdheid van leven en dood wordt voor de lezer ook op andere manieren voelbaar via QR-codes die leiden naar audiofragmenten en beeldmateriaal. Zo verkrijgt palliatieve zorg volop kleur en vormt deze bundel een ode: omdat we leven met zicht op het einde.

Over de auteur
Christiaan Rhodius (1977) werkte tijdens zijn geneeskundestudie als vrijwilliger in een hospice. Daar groeide zijn fascinatie voor palliatieve zorg en de verbondenheid tussen leven en dood. Sinds 2012 is hij als specialist ouderengeneeskunde verbonden aan Hospice Bardo in Hoofddorp. Samen met zijn vrouw en vier kinderen woont hij in Amsterdam.

Omdat we leven. Met zicht op het einde | Christiaan Rhodius | ISBN 978 94 92495 93 8 | Paperback | 128 pagina’s | verschenen 23 november bij Uitgeverij Lucht | € 20.

Cookieinstellingen