Ontdek de flora & fauna van de polder!  

Liguster
Liguster
Foto: St MEERgroen

Wekelijks vertelt Franke van der Laan van de stichting MEERgroen in zijn blogs alles over de natuur in Haarlemmermeer en omgeving.

Bron: Franke van der Laan

Liguster

Door de meerbomen.nu actie ben ik sterk gefocust op bomen en struiken. Van 500.000 vorig jaar, zijn we er nu landelijk 1 miljoen aan het verzamelen. In de Haarlemmermeer doen we dat verzamelen al sinds 2009 en daarom is de grootste bomenhub van Nederland in Hoofddorp  gelegen. In de eerste 10 dagen van het seizoen hebben we al 15.000 exemplaren van ca 50 soorten verzameld. Net zoveel als in alle andere 60 bomenhubs in Nederland bij elkaar. Een van de soorten waar we er honderden van aantroffen was de liguster.

Bijzonder

De meeste mensen kennen de liguster als een groen blijvende haagplant die ze 2 of 3x per jaar snoeien zodat hij groen en dicht blijft. Als je hem niet te veel snoeit kan deze struik ook voor de natuur heel waardevol zijn. Hij kan massaal bloeien met witte trossen die veel nectar en stuifmeel leveren en heerlijk geuren en de zwarte bessen die daaraan komen zijn zeer gewild bij vogels (foto). De dicht bebladerde struik is ook een gewilde plek voor vogels om er hun nest in te bouwen. Omdat het grootste  deel van onze afnemers (wel 300) dit jaar voedselbossen willen aanleggen, is het voorradig hebben van ligusters heel waardevol. Die hebben zowel een functie voor de biodiversiteit en in een windsingel om fruitbomen heen. Van de liguster leeft ook de rups van een van de nachtvlinder van Nederland: de ligusterpijlstaart kan een vleugelspanwijdte van wel 12 cm hebben. Komend weekend 27 november is  het nationale ‘doneer-een-zaailing-dag. Ga in uw eigen tuin ook eens na wat er aan zaailingen en stekken opgekomen zijn en breng die naar een van onze bomenhubs bv op Park 2020. In elke tuin staan er minstrens 1 tot 100. Ook vaak jonge ligusters. Daar doe je anderen weer een plezier mee. Grote afdankers met zware kluiten zijn niet gewenst. De zaailingen moeten makkelijk met de fiets mee kunnen.

Waar

Wereldwijd zijner wel 50 ligustersoorten. De liguster is een hele makkelijke plant die het bijna op elke bodem goed doet. Zelfs in verdichte grond groeit hij nog. Alleen van natte voeten houdt deze soort niet Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan [email protected].  Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

Cookieinstellingen