Nationale Doneer-een-Zaailingdag  27 november Aalsmeer en Hoofddorp

Foto: St MEERgroen

Iedereen maakt zich zorgen over de ontwikkeling van het klimaat. Naast het terugdringen van de CO2 uitstoot van fossiele brandstoffen is er nog een manier om in het reine te komen met het overschot aan CO2.

We kunnen dat overschot gewoon uit de lucht halen. En dat hoeft niet eens technisch: de natuur kan dat voor ons doen als wij er ruimte  aan geven. De beste manier is om moerassen van 2-4m dikke veenpakketten te laten ontstaan. Dan liggen tienduizenden tonnen CO2 per ha vast. Maar ook bomen zijn prima CO2stofzuigers. Grofweg elke kilo hout legt 2 kilo CO2 vast. Dus een boom van 40 jaar van 1000 kilo tikt lekker aan maar die moet dan wel blijven staan.

Het verschil tussen de CO2 gehaltes tussen 1880 (180 ppm) en nu (420 ppm) vertaald zich in ca 160 gigaton CO2 en dat vereist 100 miljoen km2 extra bos. Die ruimte is wereldwijd beschikbaar aan gebied wat we als mensheid  hebben leeg gekapt, geërodeerd, verzilt en in wegbermen, etc.  hebben omgezet. Laten we samen als wereldgemeenschap voldoende bomen gaan planten voor een toekomst die nog 100.000jaar mee kan.

Stichting MEERGroen heeft een simpele en bijna gratis aanpak ontwikkeld die in de Haarlemmermeer al sinds 2009 wordt toegepast en die samen met Urgenda sinds 2020 in heel Nederland wordt uitgerold. We knappen talloze al of niet verwaarloosde bosgebieden op en daar staan naar schatting 8 tot 10 miljard zaailingen die weggemaaid worden of verpieteren door gebrek aan licht. De zaailingen van 150 soorten bieden we aan iedereen aan die zijn tuin of terrein wil vergroenen. Omdat we dat gratis doen, zijn er dit jaar in 4 dagen al 1 miljoen bomen besteld.  Dus er is nog veel meer ruimte, maar meer kunnen we met onze vrijwilligersorganisatie dit jaar niet aan.

Iedereen kan helpen op de Doneer-een-zaailingen inlever dag 27 november (en 12 februari) uit je tuin

Daarom roepen we iedereen met een groen hart op om te helpen.  Dat kan door je als vrijwilliger op te geven (in de bomenplanner op de meerbomen.nu site)om mee te helpen boompjes te verzamelen bij de vele dagelijkse oogst- en plantdagen.

Maar het kan nog simpeler: iedereen die een tuin of een stukje bos heeft, zal merken dat er ook daar zaailingen ontkiemen. Al  die zaailingen willen wij graag een mooi plekje geven om meer biodiversiteit te creëren en CO2 vast  te leggen.

Graag zaailingen van inheemse soorten met een maat tussen de 80 cm en de 2.5 m hoog en bij voorkeur van soorten die bloeien zoals meidoorn,  lijsterbes, vlier, kers, prunus, vlinderstruik en katjes dragende wilgen. Oude afdankers  met een kluit van meer dan 2 kilo zijn NIET gewenst.

In heel Nederland zijn er inmiddels 60 bomen hubs waar zaailingen kunnen worden ingeleverd:
De bomenhubs  in deze regio zijn:”

Hoofddorp , Voedseltuin Park 2020: Scorpius naast nummer 171

Aalsmeer: Oude waterzuivering aan de Molenweg

Inlevertijden: Zaterdag 27 november van 13 tot 17 uur

Voor meer  informatie:

Website: meerbomen.nu

E-mail: [email protected]

Contactpersoon: Franke van der Laan 06-48226490

Foto: Zaailingeninleverdag

 

Cookieinstellingen