Schiphol ontwikkelt app met overzicht overvliegend luchtverkeer

Foto: Wim Meijer Fotografie

Schiphol is bezig met de ontwikkeling van een app voor de mobiele telefoon en tablets waarmee bewoners in de omgeving van de luchthaven het huidige en het verwachte aantal overvliegende vliegtuigen kunnen checken.

De applicatie Notifly kan tot wel 24 uur vooruitkijken en er worden nu testers voor gezocht, die zich hier kunnen aanmelden. Per uur zien gebruikers een indicatie van het aantal vliegtuigen dat ze over hun locatie kunnen verwachten. Ook is in Notifly het huidige baangebruik, (gepland) baanonderhoud en een kaart met het live vliegverkeer te vinden.

De luchthaven zoekt omwonenden die de app willen testen, omdat alleen met hun feedback Notifly verder verbeterd kan worden en aangepast aan de wensen van de gebruikers. Om de voorspellingen zo nauwkeurig mogelijk te maken, werkt de app met een speciaal model met gegevens zoals radardata en informatie van het KNMI over de wind en andere weercondities. Het voorspellingsmodel zoekt in deze data naar vergelijkbare omstandigheden voor de datum en tijd waarvoor een verwachting moet worden gegeven. Er wordt een notificatie verstuurd als de verwachting verandert, bijvoorbeeld vanwege de weersomstandigheden.

Cookieinstellingen