‘Alle bewoners moeten meepraten over Schiphol. Niet alleen de actievoerder’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Oud-staatsecretaris Pieter van Geel was door de minister gevraagd om te onderzoeken of de Omgevingsraad Schiphol, het overleg tussen gemeenten, provincie, het Rijk, Schiphol, bewonersorganisaties en belangenorganisaties nog voldoet. Hij is duidelijk in zijn oordeel: nee.

Van Geel adviseert de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, de Omgevingsraad (ORS) te beëindigen. Daarvoor in de plaats zou een maatschappelijke raad moeten komen. Daar zitten de overheidspartijen, Schiphol en LVNL niet meer in. De maatschappelijke raad krijgt geen formele adviestaken en moet breder opgezet worden. Van Geel wijst erop dat ook jongeren, wetenschappers en werknemers deel moeten uitmaken van de nieuwe Maatschappelijke Raad.

Daarnaast adviseert hij dat alle overheden beter samenwerken, op basis van een programma-akkoord. Het Rijk moet wel kaders stellen, maar voor de meeste inhoudelijke vraagstukken, is volgens Van Geel een stevige regionale uitwerking nodig. Kortom: de rijksoverheid moet de regio veel meer opzoeken.

Alle bewoners moeten meepraten over Schiphol. Niet alleen de actievoerder

Jurgen Nobel, wethouder luchthavenzaken, is blij met het advies van Van Geel. “Wat je in de ORS ziet, is dat bewoners eenzijdig vertegenwoordigd worden. Het moet breder en toegankelijker worden. Het is mooi dat de wetenschap een plek krijgt in de Maatschappelijke raad. Zo kunnen vraagstukken objectiever worden bekeken en het gesprek worden verrijkt. Ook ben ik positief over het advies om samen met het Rijk op een aantal onderwerpen echt samen aan de slag gaan. In Den Haag worden de regels bedacht, maar wij weten hoe het hier in de praktijk uitwerkt.” Hij geeft aan dat het “in ieders belang is dat er nu snel stappen worden gezet. Ik roep de minister daarom op om nog voor het einde van dit jaar iemand te benoemen die als opdracht krijgt de nieuwe structuur zo snel mogelijk in te richten en de huidige ORS af te hechten.”

Cookieinstellingen