Bedrijf uit Nieuw-Vennep reinigt motor van Engelse bommenwerper ten behoeve van monument

Foto: Blasteq - aangeleverd

Het Nieuw-Vennepse bedrijf Blasteq is verzocht om een motor van een Engelse bommenwerper te reinigen met droogijs ten behoeve van de realisatie van een monument tere nagedachtenis aan de 7 bemanningsleden die omkwamen toen het toestel in de nacht van 29 op 30 maart 1943 boven het IJsselmeer werd neergeschoten.

In 2008 bracht de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij per toeval een motor van het landingsgestel van een Short Stirling vanaf het Markermeer naar boven. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945stelde vast dat het om de BK716 ging.

Dit vliegtuig had zeven Britse en Canadese bemanningsleden aan boord:

  • Flying Officer John Frederick Harris
  • Sergeant Ronald Kennedy
  • Flying Officer Harry Gregory Farrington
  • Sergeant Charles Armstrong Bell
  • Flying Officer John Michael Campbell
  • Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
  • Sergeant John Francis James McCaw

Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden heeft de gemeente Almere vorig jaar besloten om een ​​kunstwerk te laten maken. Daarvoor is eind 2019 een ​​oproep gedaan aan kunstenaars om met ideeën te komen, waarna een jury een keuze gemaakt uit een selectie van de ingezonden plannen. Daarbij is gekozen voor het ontwerp ‘Rise’van Laura O’Neill, een Britse naoorlogse en hedendaagse kunstenares die werd geboren in 1990. Haar werk is te zien in verschillende tentoonstellingen in belangrijke galeries en musea, waaronder het Instituut van hedendaagse kunst in Londen en de Griffin Gallery in Londen.

Tekening van kunstwerk genaamd Rise door Laura O’Neill (afbeelding: Blasteq – aangeleverd)

Het kunstwerk van Laura O’Neill bestaat uit een wrak waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is te herkennen aan zijn kleding als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog. Hij kijkt naar de vlaggenmast op het herdenkingsveld en nodigt huidige generaties uit om te herdenken.

O’Neill was ontroerd door het besef dat de vliegers zo jong waren toen ze vochten in de oorlog.   Met Rise wil ze hun inzet tijdens de oorlog en hun opoffering nakomen.

Jury
De jury vond het ontwerp van O’Neill bijzonder omdat het de crew uitbeeldt. Het kunstwerk toont de kwetsbaarheid dat het niet zomaar een piloot is, maar een echt persoon. Een jonge man. Dat persoonlijke aspect wordt volgens de jury echt benadrukt in het artwork en geeft daarmee de crewleden van de Short Stirling een gezicht.

Blasteq
Blasteq uit Nieuw-Vennep  is door de kunstenares Laura O’Neill gevraagd om de motor uit de Short Stirling schoon te maken met droogijs. Afgelopen donderdag is daar een begin mee gemaakt.

Cookieinstellingen