Gemeente start proef met bodycams voor handhavers

Foto: Wim Meijer Fotografie

De gemeente Haarlemmermeer gaat een proef starten om de handhavers te voorzien van een bodycam om het veiligheidsgevoel en de veiligheid van de handhavers te verbeteren. De proef gaat vanaf 1 juli in en gaat vier maanden duren.

(bron: InforMeer)

Drie mogelijkheden bij vervolgstappen

Na de drie maanden volgt een evaluatie. Deze moet uitwijzen wat de beste vervolgstappen zijn:

  • stoppen met de bodycams of;
  • er mee doorgaan en er juist méér aanschaffen of;
  • alle handhavers op straat ervan voorzien.

Burgemeester Marianne Schuurmans heeft de gemeenteraad een nota gestuurd over de proef met de bodycams, waarin de mogelijkheden nog eens zijn beschreven.

Korte lontjes

Schuurmans merkt dat sinds de maatregelen om het coronavirus in te dammen de handhavers soms worden benaderd door mensen met ‘korte lontjes’. Het uiteindelijke doel van de burgemeester is een veiligere werkomgeving te krijgen voor de handhavers. Dat is iets wat Schuurmans ook naar de gemeenteraad heeft uitgesproken.

Agressief en intimiderend gedrag

Volgens de burgemeester hebben handhavers in toenemende mate te maken met agressief en intimiderend gedrag. “Verbaal en fysiek. Ja, helaas óók in Haarlemmermeer”, zegt Schuurmans op InforMeer, Ze verwijst daarbij naar de gebeurtenissen van 3 mei dit jaar in Hoofddorp. Twee handhavers zijn op die dag fysiek mishandeld toen zij een groep vissers aanspraken omdat ze de noodverordening overtraden. De burgemeester heeft daar al eerder publiekelijk schande van gesproken.

Cookieinstellingen