Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 35 jaar mee terug in de tijd, naar 27 mei 1985, toen Ad Visser voor de allerlaatste keer het programma Toppop presenteerde.
(tekst: Wim Meijer)
Na 15 jaar de hele wereld aan artiesten te hebben aangekondigd eindigde zijn Poppop-avontuur met Josephine van Cris Rea. Ook na Ad Visser bleef Toppop nog bestaan… maar niet lang meer.
Het zou mij 45 jaar geleden als muziek in de oren hebben geklonken: Overal en op ieder tijdstip dìe muziek kunnen luisteren (èn kijken) die ik maar wilde. Nu kan dat, via IPad, smartphone, tablet, laptop, computer… Welk een geluk! Maar toch… Ik was apetrots met mijn Radio Veronica transistor, en de grootste schat op mijn tienerkamer was een platenspeler met een deksel, die meteen als geluidsbox fungeerde.
Later maakte deze platenspeler plaats voor een echte stereo-installatie met nóg echtere boxen, die voldoende geluid produceerden om mijn ouders ervan te overtuigen dat ze voorlopig nog niet aan een bezoekje Schoonenberg toe waren.
Muzikaal gat
Mijn Technics-installatie met Warfdale boxen waren bepalend voor 90% van mijn muzikale levensvreugd. Die andere 10% kwam uit de eerder genoemde transistorradio, die na het vertrek van de etherpiraten een stuk minder interessant werd. Maar gelukkig kwam enkele jaren voordat Radio Veronica en Radio Noordzee uit de ether werden geplukt de AVRO met een muzikaal TV-programma dat de naderende stilte een beetje moest opvullen. Dankzij Toppop viel Nederland niet in het gevreesde muzikale gat.
Presentatietrio
Op 22 september 1970 kwam voor de eerste keer AVRO’s Toppop op de tv, gepresenteerd door het trio Ad Visser, Lars Boom en Penney De Jager. Het was de bedoeling dat Ad Visser en Lars Boom elkaar wekelijks zouden afwisselen. Bij de derde aflevering verdween Lars echter van het podium en werd Ad Visser de vaste presentator met naast zich de overmatig bewegelijke Penny de Jager.
Tops of the Pops
Het idee voor het programma was afgekeken van Engeland waar de show Tops of the Pops al zes jaar lang een enorm succes was. Wekelijks werd in het programma de Britse top 40 behandeld door middel van liveoptredens. En ook bij Toppop werd deze formule opgepakt. Er waren echter wel een paar cruciale verschillen.
Allereerst was er bij Toppop niet echt sprake van ‘live’-optredens. Weliswaar kwamen de artiesten naar de AVRO-studio, alleen bleef het beperkt tot playbacken, en dat deed lang niet iedere artiest even goed. Een tweede verschil was dat aanvankelijk niet de Nederlandse Top-40 of Hitparade werd gevolgd, maar dat de kijkers, door middel van inzenden van briefkaarten, konden bepalen hoe de Top-10 van Toppop er die week uit zou zien, en dus wie er zouden optreden. Pas vanaf 1974 werd wel de Nationale Hitparade gevolgd (iets waarvan men in 1982 overigens weer terugkwam)Jazzballet
Voor de artiesten die niet naar Hilversum konden komen voor een studio-optreden had men bij Toppop altijd wel een oplossing. Soms bezocht men de artiest(en) met een cameraploeg. En dat kon in principe overal ter wereld zijn. Als dat ook niet lukte dan werd Penny de Jager ingezet, die met haar jazzballet toch voor een geslaagd beeld zorgde bij de muziek.
Niets is onverslijtbaar
De formule van het Britse Tops of the Pops en van het Nederlandse Toppop leek onverslijtbaar. Maar ook ijzersterke formules worden vroeg of laat door de tijd ingehaald. Wat dat betreft stapte Ad Visser net op tijd uit het bootje. Op 27 mei 1985 deed hij zijn laatste aankondiging. Nadat hij nog even de vriendelijke afscheidswoorden van regisseur Bert van der Veer over zich heen had laten komen kondigde hij zijn laatste RTV-tip aan: Chris Rea met Josephine. Daarmee was Chris Rea de laatste in een oneindige rij van honderden nationale en internationale artiesten die in die 15 jaar aan Ad Visser voorbijtrokken.
Verdrongen door de videoclip
Na het vertrek van Ad Visser werd het snel minder met Toppop. Dat had niet zozeer te maken met de nieuwe presentatoren Kas van Iersel , Léonie Sazias en Bas Westerweel, maar meer met de opkomst van de videoclips. Door de videoclip werd een statisch studio-optreden steeds meer gezien als niet meer van ‘deze’ tijd. En met het stijgen van de populariteit van de muziekzender MTV, die nonstop videoclips uitzond, namen de kijkcijfers van Toppop af. Dat was dan ook de reden waarom op 27 juni 1987 definitief het doek viel voor Toppop.
Wat restte was die allerlaatste eindtune van Toppop van die enige echte Ad Visser, notabene als videoclip!
Terug in de Toppop-geschiedenis
Met het verhaal van Ad Visser hebben we het eigenlijk over 15 jaar muziekgeschiedenis. Tot slot van dit verhaal neem ik jullie graag even mee op reis door de Toppop-geschiedenis, naar de ‘seventies’, met uit ieder jaar een hitoptreden uit Toppop:
1971: The Cats - One Way Wind
1972: Gilbert O' Sullivan - Claire
1973: Cliff Richard - Power To All Our Friends
1974: Queen - Killer Queen
1975: George Baker Selection - Paloma Blanca
1976: Tina Charles – I love to love
1977: Smokie - Needles And Pins
1978: Eruption feat. Precious Wilson - I Can't Stand The Rain
1979: Jacksons ft. Michael Jackson - Shake Your Body (Down To The Ground)