Provincie Noord-Holland wil deel Cruquiusbrug vanaf 2021 gaan vervangen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Afgelopen week heeft de provincie Noord-Holland bekendgemaakt dat het de huidige en brugdeel van de Cruquiusbrug richting Heemstede vanaf 2021 wil gaan vervangen. Volgens de provincie is de brug aan vervanging toe omdat de huidige brug stamt uit 1932.

Vervangen

De provincie gaat het brugdeel richting Heemstede vervangen. Het andere brugdeel vanuit Heemstede krijgt de nodige onderhoud, waardoor de bereikbaarheid, doorstroming en veiligheid in de toekomst gegarandeerd blijven. De provincie gaat het brugdeel richting Heemstede ook breder maken. Op die manier komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Daarnaast pakt de provincie ook de huidige voetgangerstunnel aan. Aan de kant van de gemeente Haarlemmermeer komt een fietsonderdoorgang waardoor het fietsverkeer de N201 in de toekomst ongelijkvloers kruist.

Hoge ambities

De provincie Noord-Holland heeft hoge ambities voor de nieuwe Cruquiusbrug. De provincie streeft er naar om de nieuwe brug energieneutraal, circulair en zo onderhoudsarm mogelijk te gaan bouwen. Een energie neutrale brug is zelfvoorzienend en wekt evenveel energie op als dat de brug verbruikt. Circulair bouwen betekent volgens de provincie om zo efficiënt en slim mogelijk om te gaan met grondstoffen en materialen en deze ook zoveel mogelijk te hergebruiken.

Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen

De provincie Noord-Holland past hierbij de principes van modulair bouwen toe, oftewel Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen. De provincie kijkt ook hoe zij de brug zo onderhoudsarm mogelijk kan gaan realiseren. Volgens de provincie levert dat in de toekomst minder hinder voor het verkeer op.

Prototype

De nieuwe Cruquiusbrug wordt daarmee het prototype voor energie neutrale en circulaire bruggenbouw. De provincie vindt dat een goede, duurzame infrastructuur van groot belang is voor de bereikbaarheid. Het is noodzakelijk voor de groei van de economie in Noord-Holland, maar ook een vereiste voor bewoners en passanten om deel te kunnen nemen aan de arbeidsmarkt en het sociale leven.

Kans

De provincie ziet de vervanging van de Cruquiusbrug als een kans om aan de slag te gaan met slimme, innovatieve én duurzame oplossingen voor energieneutraal, circulair en onderhoudsarm bouwen. De geleerde lessen en succesvolle oplossingen wil de provincie meenemen in de vervanging van volgende bruggen.

Ontwerp van de nieuwe brug

In de voorbereidingsfase tot aan de aanbesteding verkent de provincie hoe de ambities, en in welke mate, op een realistische wijze toegepast kunnen worden in het ontwerp van de nieuwe brug. Uiteraard moet dit passen binnen de planning, het beschikbare budget en vanzelfsprekend met zo min mogelijk hinder.

Hosanna

De nieuwe plannen zijn niet overal in hosanna stemming ontvangen. Zo heeft een buurtbewoonster in het Haarlems Dagblad de kritische kanttekeningen geplaatst. Zij vreest voor onder meer schade aan haar woning. Het artikel kan worden gelezen voor de abonnees van het Haarlems Dagblad of tegen betaling.

Bron: Provincie Noord-Holland

Reacties