Gestraft voor goed gedrag bij zoeken naar woning in Haarlemmermeer

Foto: PxHere CC0 Public Domain

Patricia van Veen uit Hoofddorp voelt zich gestraft voor haar goede gedrag bij het zoeken naar een woning in de gemeente Haarlemmermeer. Sinds twee jaar probeert Patricia een woning te vinden voor haar en haar twee kinderen, zonder dat haar eigenlijk iets mankeert.

(tekst: Jaap Koper)

Werk

Ze heeft werk en dat doet ze voor 18 uur in de week. Als ze de kans heeft, werkt ze meer om maar genoeg te verdienen om ergens onderdak voor haar zelf te vinden en voor haar twee kinderen. Patricia is één van de daklozen in Nederland die zelfredzaam is. ,, Nee ik ben geen drugsverslaafde. Nee ik ben geen alcoholist. Nee ik ben geen gokverslaafde. Ik heb geen hoge schulden. En ben psychisch niet van het pad af”, schrijft ze op haar eigen Facebookprofiel.

Profiel

Het bericht wat ze schrijft op haar profiel is van zondag 25 augustus. Het probleem wat ze heeft, is dat ze geen geschikte en betaalbare ruimte kan vinden waar zij met haar kinderen kan wonen. Ze heeft het idee dat ze niet de enige is. Vanuit de gemeente Haarlemmermeer is haar keer op keer verteld dat ze binnen haar sociale netwerk misschien wel een oplossing kan vinden. Ze is even een jaar tijdelijk uit de brand geholpen, maar daarna is ze daar toch weer uitgegaan, omdat de maandelijkse lasten te hoog blijken te zijn.

Drie mensen mee

,,Als ik kom, komen er gelijk drie mensen mee”, vertelt ze. Patricia heeft wel wat toezeggingen gehad binnen haar eigen netwerk, maar als het puntje bij paaltje komt, betekent het ook voor degene die onderdak biedt ook een probleem. Het zijn mensen die net als zij een minder brede portemonnee hebben en ook afhankelijk zijn van huurtoeslagen of bijstandsuitkeringen. Als zij ergens intrekt bij mensen binnen haar netwerk betalen die volgens haar ook een rekening. ,,Logisch dat ze dan voor zichzelf kiezen. Ik snap dat ook”, zegt Patricia.

Hulpverlenende instanties

Het gevoel waarom ze wordt gestraft voor haar goede gedrag heeft te maken met de hulpverlenende instanties. ,,Tegen mij wordt gezegd dat je goed moet reageren op aangeboden en geschikte woonruimtes. Dat heb ik allemaal gedaan en nog zit ik in deze situatie”, vertelt ze. Van de rechter moet ze zelf in staat zijn om bij haar familie aan te kloppen om tijdelijk onderdak te krijgen. Hoe het verder moet, weet ze niet. Op haar Facebookprofiel is een verwijzing te vinden, naar een artikel van Het Witte Weekblad waar een Filipijns gezin met dezelfde problemen zijn geconfronteerd. Op het Facebookprofiel van Patricia laat zijzelf nog weten dat zij iets over een wethouder van de gemeente heeft gelezen, waarbij deze zelfs nog heeft gezegd dat een kind niet dakloos hoeft te zijn in een gemeente als Haarlemmermeer.

Cookieinstellingen