Economische groei in 2019 men 2020 zorgt voor meer banen in regio Amsterdam

Foto: Pixabay

De economie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) groeit in 2019 naar verwachting met 2,8 procent en in 2020 met 2,3 procent. Dat zorgt naar verwachting voor 57.000 nieuwe banen gedurende dit en komend jaar. Naast Amsterdam zelf concentreert de groei zich vooral in de regio Amstelland-Meerlanden waarbinnen Haarlemmermeer ligt.

Economische groei

De economische groei van de regio Amsterdam ligt in 2019 en 2020 respectievelijk 1,3 en 0,8 procentpunt hoger dan die in de rest van Nederland. Daarmee behoort de regio, samen met Praag en Warschau, tot de drie sterkst groeiende regio’s in Europa. De werkloosheid daalt naar verwachting van 4 procent van de beroepsbevolking in 2018 naar 3,8 procent in 2019.

Meer mensen aan het werk

In 2018 is de economische groei 3,4 procent. Hierdoor zijn er in de metropoolregio al 52.000 mensen meer aan het werk dan het jaar daarvoor, 2017. De 57.000 verwachte nieuwe banen van dit jaar en volgend jaar daarbij opgeteld kan de regio dus rekenen op ruim 100.000 nieuwe banen in 3 jaar tijd. De werkloosheid binnen de MRA blijkt het sterkst gedaald onder laag- en middelbaar opgeleiden.

Economische Verkenningen

Dit staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019, die deze week zijn gepubliceerd. Hierin staan de nieuwste cijfers over de economische ontwikkeling in de 32 gemeenten van de Metropoolregio in de provincies Noord-Holland en Flevoland die 2,5 miljoen inwoners telt.

Groei en werkgelegenheid

Uit het rapport blijkt dat de economische groei en werkgelegenheid binnen de MRA zich, naast Amsterdam, vooral concentreert in Amstelland – Meerlanden (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn). Die regio, en dan vooral de deelregio Haarlemmermeer – Aalsmeer – Uithoorn, heeft een sterke internationale verbintenis dankzij de aanwezigheid van de luchthaven Schiphol en de bloemenveiling.

Belangrijk aandeel

,,Onze gemeente levert een belangrijk aandeel in de economische groei van de Metropoolregio Amsterdam. Haarlemmermeer is niet voor niets voor het zesde opeenvolgende jaar door Elsevier uitgeroepen tot de gemeente met de sterkste economie van ons land. De groei in werkgelegenheid binnen de MRA concentreert zich, naast Amsterdam zelf, vooral in het gebied rondom Haarlemmermeer. Veel van onze bewoners profiteren daarvan”, zegt wethouder Ap Reinders van Economie en Ondernemerschap, Werk & Inkomen en Arbeidsmarktbeleid.

Groei

De groei van de werkgelegenheid vindt vooral plaats in de ICT, de zakelijke dienstverlening, de zorg, het toerisme en de horeca. Buitenlandse vestigingen zorgen voor 20 procent van de totale werkgelegenheid in Amsterdam en de regio. De ICT, de distributiesector (logistiek), beveiliging, bouw, de zorg en het onderwijs hebben te maken met toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

Krapte arbeidsmarkt

,,Ondanks de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt zijn er helaas nog steeds inwoners van Haarlemmermeer die niet aan een baan komen. Ons beleid is erop gericht om zoveel mogelijk mensen die nu nog langs de zijlijn staan ook aan het werk te krijgen. Ook kijken we samen met o.m. zorginstellingen naar mogelijkheden om krapte en knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken”, zegt Reinders.

 

Cookieinstellingen