Opening Tuinseizoen!

Foto: Historische Tuin

Zaterdag 6 april opent de Historische Tuin haar deuren voor publiek. Vanaf 10:00 uur is iedereen van harte welkom om de Tuin te komen bewonderen.

Hét tuinbouwmuseum van Aalsmeer ziet er weer tip-top uit. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Er is hard gewerkt om de deadline te halen. In de wintermaanden is er volop onderhoud gepleegd aan de opstallen, gereedschappen en machines. Talloze vrijwilligers hebben zich ingezet om de Tuin seizoen-klaar te maken. Een megaklus was het vervangen van het dak van de rozenkas. Onder barre omstandigheden is deze taak volbracht, met fraai resultaat overigens. Verder zijn daken, ruiten en kozijnen gerepareerd of van een verflaag voorzien.

De Clematiskas is weer in ere hersteld. Maar liefst 40 oude Clematissoorten zijn gepland. Talloze zaden zijn in de aarde gestopt om in het voorjaar te ontluiken. Het hoofdpad is weer voorzien van een verse laag houtsnippers. Met dank aan de vrijwilligers die zich tijdens NL Doet inspanden.

De corridor mag zich verheugen in een bijzondere fotocollectie uit eigen verzameling. Daarnaast is de ontvangstruimte opnieuw gestyled. Hangplanten, decoratie van authentieke gebruiksvoorwerpen en een likje verf maken het geheel compleet.

Ook de winkel is onder handen genomen. Vanuit de corridor is de doorkijk bevorderd. Daarnaast is de bebording aangepast. Dit is slechts een greep uit de vele werkzaamheden die op de Tuin hebben plaatsgevonden de laatste maanden.

Het thema van de Botanische Tuinen 2019 is “Beter met Planten”. In een notendop gaat dit over de medicinale werking van planten en kruiden: van opium tot aspirine. Ontdek de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif. Er is een bijzondere tentoonstelling gemaakt over dit onderwerp. Ook tijdens uw rondgang over de Tuin zult u typisch Aalsmeerse exemplaren tegenkomen.

Wat kunt u verwachten tijdens de openingsdag?

Er is een doorlopende demonstratie Seringen enten. Kom kijken naar dit ambachtelijke schouwspel, dat nog altijd wordt uitgevoerd op de Tuin. Om 15:00 uur is er een bloemen-en plantenveiling in de afmijnzaal. Neem plaats op de koperstribune en test uw reactievermogen. Natuurlijk zijn er allerhande voorjaarsplanten en -bloemen te koop. De Stichting Oud Aalsmeer heeft een inspirerende expositie voor seizoen 2019 samengesteld, genaamd Topografische Kaarten, van Aalsmeer en omgeving. Dit alles is te vinden in de boerderij.

In de tentoonstellingskas treft u expositie Bakerpraat letterlijk in een nieuw jasje. Bakerpraat vertelt het verhaal van de kleding die in Aalsmeer werd gedragen in de periode 1800 – 1900. Naast een gewijzigde inrichting zijn de poppen van outfit veranderd. Onder het motto “Goed gemutst” staat dit hoofddeksel in al z’n facetten centraal.

In Het Tuinhuis kunt u even bijkomen van al dat moois onder het genot van een kop koffie met huisgemaakt gebak of een overheerlijk belegd broodje.

Historische Tuin Aalsmeer
Praamplein
1431 CV Aalsmeer

 

Reacties