Minder tekenbeten door droog en warm weer

Foto: CC0

Het aantal meldingen over tekenbeten is uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University zijn de afgelopen weken zo’n twee derde minder meldingen binnengekomen dan in dezelfde periode in de voorgaande jaren. De daling heeft vermoedelijk te maken met het warme, droge weer van de laatste tijd.

De kans op een tekenbeet is het grootst in de natuur. Het zou volgens het RIVM best kunnen dat mensen eerder verkoeling zoeken op plekken waar nauwelijks of geen teken zitten, zoals zwembaden of terrassen. Maar het gedrag van de teek zelf is ook een factor. ,,Bekend is dat teken uitdroging vermijden door bij heel warm en droog weer dieper in de strooisellaag te kruipen”, aldus het RIVM.

Hoewel teken tijdelijk minder actief lijken, blijft het volgens het RIVM verstandig om na een bezoek aan bossen, parken of duinen alert te zijn op beten. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen.

In juni en juli zijn er volgens het RIVM gemiddeld een half miljoen miljoen tekenbeten in Nederland.

Reacties

article
87019
Minder tekenbeten door droog en warm weer
Het aantal meldingen over tekenbeten is uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar. Volgens
https://haarlemmermeer.nieuws.nl/nieuws/87019/minder-tekenbeten-droog-en-warm-weer/
2018-07-19T16:06:26+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/135/2018/07/19160531/img8.jpg
teken, tekenbeten
Headlines