Mazelen in Europa: controleer je vaccinaties voor je op vakantie gaat

Foto: CC0

In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt een waarschuwing vooral voor Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Ga je op reis naar een van deze landen, controleer dan jouw vaccinaties en die van je reisgenoten.

Ben je gevaccineerd tegen mazelen? Dan ben je beschermd

In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad dan ben je voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Ben jij niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?

Voor Roemenië geldt een algemeen advies om gevaccineerd te zijn tegen mazelen. Voor Italië, Frankrijk en Griekenland is vaccinatie alléén nodig als je heel nauw contact hebt met de lokale bevolking. Verwacht je ook Italiaanse, Franse of Griekse gezinnen te bezoeken? Of logeer je bij mensen thuis? Dan is vaccinatie zinvol.

Kinderen van 6 tot 14 maanden

Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen.

Tussen de 14 maanden en 54 jaar en niet gevaccineerd?

Maak dan een afspraak via GGDreisvaccinaties.nl. De kosten van de vaccinatie en de spreekuurtijd zijn voor je eigen rekening. Personen geboren voor 1965 hebben als kind mazelen doorgemaakt. Zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.

Reacties

article
86979
Mazelen in Europa: controleer je vaccinaties voor je op vakantie gaat
In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt
https://haarlemmermeer.nieuws.nl/nieuws/86979/mazelen-europa-controleer-vaccinaties-op-vakantie-gaat/
2018-07-04T11:30:52+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/135/2018/07/04113039/img3.jpg
mazelen, vaccinaties
Headlines