Vervuilde grond zorgt voor onrust

Foto:

Rond de 50.000 kubieke meter grond wordt volgende week van Schiphol-Oost naar het terrein bij Aalsmeerderbrug en Rijsenhout gebracht. De grond is vervuild met de giftige stoffen PFOS en PFOA en wordt afgegraven vanwege de HOV-lijn die er moet komen. Er is grote onrust door ontstaan bij bewoners die zich zorgen maken over hun gezondheid. Ze willen duidelijkheid van Provincie Noord-Holland en Gemeente Haarlemmermeer.

Lage concentratie

Volgens de Provincie Noord-Holland, van wie de grond is, leveren de aangetroffen lage concentraties geen gevaar voor de gezondheid op. De grond bij Rijsenhout was al vervuild met PFOS, maar daar waren de bewoners niet van op de hoogte. De storting gebeurt volgens de PFOS-richtlijnen die door gemeente Haarlemmermeer werden opgesteld. Landelijke richtlijnen zijn er niet rondom het verplaatsen van deze giftige stoffen.

Bedrijventerrein

Een woordvoerder van de Provincie Noord-Holland laat weten dat de zorgen van de burgers onnodig zijn. In de bestaande grond zijn de concentraties ook al laag. De grond uit het HOV Schiphol-Oost project wordt op het terrein aangebracht als bodemverbeterende leeflaag. Het terrein zal in de toekomst ontwikkeld worden als bedrijventerrein. De bewoners zijn niet gerustgesteld en wachten de besloten spoedvergadering in de gemeenteraad van Haarlemmermeer af.

 

Reacties