Kansen voor vijftigplussers op Schiphol

Foto:

Ap Reinders geeft op maandag 5 maart het startsein voor de tweede ronde van ‘Vergrijzen of Verzilveren’, van de Luchtvaart Community Schiphol en House of Skills. Veertien vijftigplussers en potentiële werkgevers (bedrijven die gevestigd zijn op Schiphol) maken dan kennis met elkaar.

Vijftigplussers

De groep vijftigplussers die aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staat groeit: zij hebben vaak moeite met het vinden van een nieuwe baan. ‘Onterecht,’ aldus wethouder sociale zaken van Haarlemmermeer, Ap Reinders. ‘Juist deze groep beschikt over een schat aan werkervaring, kennis en vaardigheden. En daar moeten we gebruik van maken.’

De ervaring leert dat er zo aan beide kanten onwetendheid en vooroordelen weg genomen kunnen worden. Tijdens de eerste ronde in juni 2017 vonden 12 van de 15 kandidaten een baan. Ap Reinders: ‘Schiphol is een grote werkgever, met een bijna onstilbare honger naar MBO’ers. En met dit project verzilveren we de kennis en ervaring die deze groep vijftigplussers daar aan toevoegt.’

U bent van harte welkom om bij de start van de tweede ronde Vergrijzen of Verzilveren bij te wonen.

Locatie: The Base A, Evert van de Beekstraat 52, Schiphol (neem ingang The Base A en meld je bij de receptie op de 1e verdieping (vanuit de lift linksaf)
Tijd: 13.30 uur – 15.30 uur

Vergrijzen of Verzilveren

In april 2017 is de eerste ronde van het programma Vergrijzen of Verzilveren van start gegaan. De Luchthaven Communicatie Schiphol wil met dit programma vijftigplussers weer ‘arbeidsfit’ maken. Vaak heeft deze groep moeite met het vinden van een nieuwe baan, terwijl vijftigplussers juist veel werkervaring, kennis en kunde hebben. Bovendien weet men vaak niet dat de luchthaven een heel scala aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt biedt.

Tijdens het programma kijken de deelnemers allereerst naar zichzelf: wat kan ik, wat wil ik, waar ben ik goed in, welke competenties heb ik nodig voor een bepaalde baan. Daarnaast maken ze kennis met de minder zichtbare beroepen en sectoren op de luchthaven, waardoor zich weer nieuwe mogelijkheden voordoen.
Aan de andere kant nemen ze vooroordelen over vijftigplussers -zoals te duur, vaak ziek, niet flexibel- weg bij potentiële werkgevers.

Luchtvaart Community Schiphol

De Luchtvaart Community Schiphol (LCS) verbindt onderwijs, overheid en bedrijfsleven, om de arbeidsmarkt duurzaam te versterken. Dat gebeurt door vernieuwende programma’s als Vergrijzen of Verzilveren. LCS richt zich hiermee op groepen die een steuntje nodig hebben om hun plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Daarmee is LCS een belangrijke partner voor Haarlemmermeer. Want: ‘iedereen moet naar vermogen mee kunnen doen in de samenleving. En dus ook op de arbeidsmarkt,’ aldus wethouder Reinders.

House of Skills

De arbeidsmarkt is sneller dan ooit in beweging. Technologische veranderingen hebben impact op het dagelijks leven en daarmee ook onze banen. Dit treft vooral de lager- en middelbaar opgeleide beroepsbevolking. De mismatch tussen de vraag van werkgevers en de vaardigheden van deze grote groep groeit. Er moet snel iets gebeuren.

Leven lang ontwikkelen

Het is belangrijk dat de lager- en middelbaar opgeleide beroepsbevolking zich tijdig ontwikkelt én zich ook regelmatig blijft ontwikkelen. Zo kunnen zij mee met de verandering die gevraagd wordt en zijn zij voorbereid voor de arbeidsvraag van de toekomst. House of Skills werkt in de Metropoolregio Amsterdam aan de ontwikkeling van concrete producten en diensten om deze beweging mogelijk te maken.

Samenwerken

House of Skills is een samenwerkingsverband van partners. Bedrijfsleven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs en bestuurders uit de regio werken nauw samen om dit arbeidsmarktvraagstuk op te lossen.

Cookieinstellingen