SV Hoofddorp wint Energy Battle Haarlemmermeer

Vertegenwoordigers avond e deelnemende clubs bij de aftrap
Foto: svhoofddorp

Voetbalvereniging SV Hoofddorp is winnaar geworden van de Energy Battle 2016 – 2017. Met een besparing van 17 procent van het energieverbruik liet de Hoofddorpse club de concurrentie achter zich.

Zeven Haarlemmermeerse sportverenigingen MHC de Reigers, TC Zwaanshoek, TV Rijsenhout, ETO/Pioniers, SV Hoofddorp, RKSV Pancratius en MHC de Kikkers.

Besparingen

De deelnemende verenigingen hebben een jaar lang hun stroomverbruik zoveel mogelijk terug proberen te dringen. Dat heeft geresulteerd in een besparing die gelijk staat aan het energieverbruik van veertien huishoudens in een jaar. Woensdagavond 29 november werd de Battle afgesloten met een feestelijke slotbijeenkomst. Wethouder duurzame economische ontwikkeling John Nederstigt reikte de eerste prijs uit aan SV Hoofddorp. SV Hoofddorp kreeg 1000 euro en een clinic van een bekende voetballer. De clubs bespaarden samen 58.000 kWh met een waarde van 7.500 euro: het verbruik van 14 huishoudens. Ze voorkwamen zo een uitstoot van 27.000 CO2.

Initiatief

De Energy Battle is een initiatief van hockeyclub MHC De Reigers. De Reigers hebben hiervoor een geavanceerd monitoringssysteem ontwikkeld dat 24/7 inzicht geeft in het energieverbruik van de club. Het geld hiervoor wonnen ze met hun deelname aan Het Groenste Idee van Haarlemmermeer. De deelnemende clubs maakten gebruik van dit monitoringssysteem, waardoor zij 24/7 en real time hun energieverbruik konden zien. Ook kregen de clubs tips en ondersteuning tijdens zogenaamde Battle sessies.

Oproep

De clubs hebben hun leden opgeroepen om bewuster met energie op de club op te gaan. Andere maatregelen hadden betrekking op het installeren van zonnepanelen, led-verlichting, bewegingssensoren, energiezuinige keukenapparatuur en nieuwe beglazing. Het Energy Battle Project Team onder leiding van Pieter Verhoogt leidde dit alles in goede banen.

Bijvangst

De Energy Battle kende ook een bijzonder lucratieve bijvangst: bij RKSV Pancratius bleek sprake van een jarenlange onjuiste meting van het stroomverbruik. De club kreeg 110.000 euro terug. Pancratius gaat dit investeren in een nieuw, duurzaam clubhuis.

 

Reacties